Här är världens mest avancerade radar

2013-03-26 12:56  

En ny radar kan upptäcka en tennisboll i överljudsfart på 25 kilometers avstånd.

Fartyg i den brittiska flottan uppgraderas nu med en radar som sägs vara världens mest avancerade.

På 25 km kan den detektera upp till 800 samtidiga föremål stora som en tennisboll som flyger genom luften med en hastighet som är tre gånger snabbare än ljudet. Som längst ser radarn 200 km, men då krävs objekt i storlek som ett flygplan för att de ska upptäckas.

Radarn som är av typen Artisan 3D har utvecklats av brittiska BAE Systems och det första systemet har nyligen installerats på fregatten HMS Iron Duke. Senare ska även de brittiska hangarfartygen av typ Queen Elisabeth och flera amfibiefartyg få det nya radarsystemet till en kostnad av totalt motsvarande en miljard kronor, skriver BAE Systems i ett pressmeddelande.

Vid sidan av att kunna spana på långa avstånd och samtidigt kunna hålla reda på hundratals objekt har Artisan 3D ett avancerat system för att dämpa brus och störningar som motsvarar signaleringen från tio tusen mobiltelefoner.

Radarn som är 4 meter bred och väger 700 kg tar omkring tre veckor att installera vilket är snabbt jämfört med tidigare system, skriver BAE Systems.

Här snurrar radarantennen

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/HPWJem0uSGc?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Radar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer