Här är världens högsta flygplats

2013-09-18 09:46  
Den nya flygplatsen ska främst locka turister till en del av Kina med tibetansk kultur. Foto: Xinhuanet

Den här veckan invigdes världens högst belägna civila flygplats 4 411 meter över havet på den tibetanska högplatån.

Daocheng Yading Airport som invigdes den här veckan är nu världens högs belägna flygplats för civil trafik. Den ligger i kinesiska Garze som är ett autonomt område för tibetaner i Sichuanprovinsen på en höjd av 4 411 meter över havet. Den tidigare högst belägna flygplatsen Qamdo Bamda Airport ligger även den i Kina men 77 meter lägre än den nya rekordhållaren.

Främsta syftet med den nya flygplatsen är att locka turister till en "oförstörd" del av Kina. För att ta sig dit fick man tidigare åka buss från Chengdu vilket tar omkring två dagar. Nu blir restiden en timma.

Första plan som landade var en Airbus A319 opererad av Air China som startade i just Chengdu. Senare ska den nya flygplatsen även trafikera städer som Guangzhou och Shanghai, enligt den kinesiska nyhetstjänsten Xinhuanet.

Flygplatsen med sin ufo-liknande terminal har en landningsbana som mäter 4 200 meter och är byggd för att kunna betjäna 280 000 passagerare per år. Totala kostnaden för bygget som startade 2011 är omkring motsvarande 1,6 miljarder kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt