Här är världens grönaste kontorshus

2015-04-09 14:49  
Bullitt Center genererar mer el än vad som förbrukas och vattnet som går åt kan samlas in av regn. regn. Foto: Bullitt Center

Ett kontorshus i USA som är byggt för att stå i 250 år är helt självförsörjande på el, vatten och värme.

Bullitt Center i Seattle i USA är det första kontorshus som certiferats av Living Building som anses ha världens hårdaste miljökrav för byggnader.

Sexvåningshuste som invigdes för två år sedan har en golvyta på 4 800 kvadratmeter och är byggt av material där de flesta kända miljögifter är eliminerade, enligt hustes webbplats.

På taket finns 570 solcellspaneler på sammanlagt 242 kW som ger omkring 230 MWh el på ett år.

Under perioden där byggnaden granskades av Living Building genererade solpanelerna 240 MWh men bara 153 MWh förbrukades.

Även uppvärmningen av huset är helt klimatneutral då all energi kommer från 26 borrhål för bergvärme.

Med en anläggning för att samla in regnvatten behöver inte huset anslutas till vattenledningssystemet i Seattle. Vatteninsamlingen är dimensionerad för att ge drygt två kubikmeter vatten per dag men den faktiska förbrukningen ligger bara på omkring 1,4 kubikmeter, skriver Gizmag.

För vattnet som ska drickas finns en reningsanläggning som använder UV-ljus men myndigheterna i Seattle kräver en klortillsats som gör att dricksvattnet tills vidare levereras av stadens vattenverk.

Kostnaden för bygget blev motsvarande 160 miljoner kronor plus 100 miljoner kronor för tomtmarken.

För att förstärka miljöprofilen finns inga parkeringsplatser i anslutning till huset men väl cykelställ.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt