Här är världens första Iphone med usb c-port

2021-10-12 10:31  
Den schweiziska ingenjörsstudenten Ken Pillonel har lyckats få sin Iphone att ladda via usb c. Foto: Skärmdump Youtube

Trött på Lightning-kontakten? En schweizisk ingenjörsstudent har tagit fram lödpennan och bytt ut den mot usb c.

Trots att alla andra mobiltillverkare anammat usb c håller Apple envist fast vid sina Lightning-kontakter. Nu har till och med EU tröttnat.  

En som tagit saken i egna händer är schweizaren Ken Pillonel som studerar robotik vid det tekniska universitetet i Lausanne. Han har tagit fram lödpennan och bytt kontakt på sin Iphone. 

Hans prototyp klarar både laddning och dataöverföring via usb c, men än så länge ryms konstruktionen inte i mobilens chassi. 

Läs mer: Tyska kravet: Mobiler ska få uppdateringar i 7 år

Rent praktiskt har Pillonel utgått från den typ av Lightning till usb c-kablar som säljs av Apple och tredjepartstillverkare. Han har lyckats frigöra den styrkrets som sitter i Lightning-delen av sladden, och integrera den i sitt hemmabygge.  

I nästa steg vill han försöka komprimera sitt bygge, vilket bland annat kräver att han utför reverse engineering på Apples styrkrets. Om allt går vägen hoppas han på sikt att kunna bygga in hela konstruktionen i mobilens chassi.  

Vill du kika på hur han gått tillväga kan du titta på videon nedan.

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer