Här är världens farligaste cykel

2013-06-12 13:14  
Cykelns jetmotor bygger på en över 100 år gammal svensk uppfinning. Foto: Colin Furze

En engelsman satte en jetmotor på en vanlig cykel och drog iväg på en hiskelig färd.

Rörmokaren och uppfinnaren Colin Furze från England har redan några Guinnessrekord för exempelvis längsta motorcykel och största brasa. Nu har han byggt vad han själv anser vara världens farligaste och osäkra cykel. En gren som tyvärr inte ryms i Guinness regelverk.

Han började med att bygga en så kallad pulsjetmotor som uppfanns av svensken Martin Wiberg i början av 1900-talet och bland annat användes i tyskarnas V1-raketer under andra världskriget.

I sin enklaste form kan motorn byggas utan rörliga delar och principen är mycket enkel. Spruta in bränsle i i en brännkammare och tänd på med en pulsad gnista och låt förbränningsgaserna strömma ut bakåt.

Motorn som Colin Furze byggde monterade han på en modifierad standardcykel. Största ingreppet blev en förlängning av cykeln med en meter för att ge plats för motorn. Men även ge ett visst värmeskydd för cyklisten.

En video från en provtur ser verkligen fullständigt livsfarlig ut. Utan hjälm eller andra skydd ger sig Colin Furze ut på en hiskelig färd där han inte ens väjer för en djup vattensamling.

Toppfarten under provturen blev nästan 50 km/h men på sin webbplats skriver Colin Furze att jetcykeln har mer att ge.

"Men vi kunde inte göra en ytterligare test då flygplatsen där vi körde tyckte vi väsnades för mycket och stoppade oss".

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/bKHz7wOjb9w?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer