Här är världens dyraste hörlurar

2015-11-04 08:08  
Hörlurarna Orpheus med tillhörande förstärkare kostar nästan en halv miljon kronor. Foto: Sennheiser

Nu kommer efterföljaren till den legendariska hörluren Orpheus från Sennheiser.

På 1990-talet fick ingenjörerna vid tyska Sennhesier uppdraget att skapa världens bästa hörlurar. Resultatet blev Orpheus som då såldes för motsvarande 140 000 kronor. Begagnade exemplar av lurarna dyker ibland upp på auktionssajten Ebay där de brukar säljas för omkring 200 000 kronor.

Men nu har Sennheiser vidareutvecklat sitt flaggskepp och presenterat efterföljaren som även den heter Orpheus och ska börja säljas nästa år för motsvarande 470 000 kronor vilket sägs bli prisrekord.

Men då får man en specialanpassad förstärkare "på köpet". För ett par hörlurar i den här klassen kräver yppersta matchning och kvalitet på elektroniken som levererar ljudet.

Hörlurarna är av typen elektrostatiska där högtalarelementet består av ett tunt membran som är rörligt upphängt i ett elektrostatiskt fält som får membranet att pulsera i takt med den pålagda spänningen. I de nya hörlurarna är det 2,4 mikrometer tunna membranet belagt med platina och rör sig mellan två guldbelagda keramiska elektroder.

Frekvensomfånget mellan 8 hertz och över 100 kHz ligger långt utanför ramarna för hörbart ljud men gör att distorsionen kan hållas mycket låg i de hörbara frekvenserna.

Vid 1 kHz kan ljudtrycket bli 100 decibel och enligt Sennheiser är den harmoniska distorsionen i hela systemet 0,01 procent.

Förstärkaren består av två enheter där den fristående är bestyckad med åtta rör medan den som är inbyggd i hörlurarna använder MOS-FET transistorer. När förstärkaren hanterar digitalt ljud från exempelvis en cd-skiva görs digital till analogomvandligen i chipet ESS SABRE ES9018 som använder åtta DAC med en upplösning på 32 bitar och en samplingsfrekvens på upp till 384 kHz.

Jan Melin

Mer om: Audio Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer