Här är världens<br/> lättaste material

2011-11-21 13:14  
Det nya materialet består av tunna nickelrör i form av ett gitter. Foto: HRL

Världens lättaste material är av metall men väger som luft.

Ett nytt material som utvecklats av forskare i USA väger bara omkring ett gram per liter. Alltså ungefär lika mycket som luft eller en hundradel av frigolit.

Det gör materialet till världens lättaste enligt ett pressmeddelande från HRL Laboratories som tillsammans med forskare vid California Institute of Technology och University of California utvecklat det nya materialet.

Dessutom är materialet mycket elastiskt. Efter en komprimering till 50 procent återfår det 98 procent av sin ursprungliga volym.

Materialet är uppbyggt av ihåliga nickelrör vars ytterväggar mäter 100 nanometer vilket är ungefär tusendelen av diametern på ett hårstrå.

Dessa rör formar ett gitter vars volym består av 99,99 procent luft vilket förklarar den låga densiteten.

Vid framställningen används ett finmaskigt gallerverk av tunna plaströr som beläggs med flytande nickel. När metallen stelnat avlägsnas plaströren och resultatet blir ett slags metallskum.

Möjliga användningsområden är som stötabsorberande deformationszoner i fordon eller som lättviktsmaterial för flyg- och rymdindustrin. Andra tillämpningar sägs vara batterielektroder och luftkylningskomponenter för datorer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt