Här är världens bästa klockor

2015-10-27 13:51  
Till vänster Verlator från Louis Moinet och till höger högst upp Tissot A86.501 ovanför Tissot Tissot C01.211. Foto: Louis Moinet & Tissot

Nu är vinnarna korade i den förnämsta tävlingen för armbandsur.

Tävlingen Concours international de chronométrie är enligt arrangörerna urmakarnas motsvarighet till bilsportens Formel 1.

I årets upplaga har nu vinnarna i de tre klasserna utsetts efter en rigorös testomgång som pågick i fyra månader och utfördes efter standarden ISO 3159.

Där utsätts klockorna för såväl omild fysisk behandling som mycket starka magnetfält. Resultaten för varje delmoment förs in i tabeller som presenteras för juryn. Där är de testade uren anonyma för att de som bedömer kvalitén inte ska veta vilka ur som avses.

I årets tävling hade 28 klockor kvalificerat sig för slutomgången där de fick en poängsumma mellan 0 och 1 000 utifrån testprotokollen.

Högsta poängsumman som uppnåddes i år var 908. Den gick till Tissot A86.501 som med det vann klassen Classique. Försäljningspriset för den klockan är omkring motsvarande 15 000 kronor.

Det är bara bråkdelen av det pris man får betala för vinnaren i klassen Tourbillon vars namn beskriver en teknik som används för att minska gravitationens påverkan på tidmätningen.

Uret som vann den klassen var Verlator från den schweiziska tillverkaren Lous Moinet. En klocka som bara tillverkas i 56 exemplar och kostar motsvarande nästan två miljoner kronor styck. Poängsumman för den blev 682.

Ett mer överkomligt pris har den klocka som vann klassen Chronographe. Nämligen Tissot C01.211 som kostar 7 500 kronor och lyckades samla ihop 572 tävlingspoäng av de 1 000 möjliga.

Jan Melin

Mer om: Klocka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer