Här är vad Apple kan visa upp på WWDC 2018

Foto: imago stock

Blir det några nya datorer eller inte? Här är senaste nytt om vad vi tror kommer att visas upp på Apples utvecklarmässa WWDC som startar den fjärde juni.

Den fjärde juni klockan 19.00 svensk tid sparkar Apple igång sin utvecklarkonferens WWDC i San Jose med en stor keynote av vd Tim Cook.

Här brukar Apple varje år passa på att visa upp sina senaste Mac-datorer, nya versioner av operativsystemen IOS och MacOS och en hel del annat smått och gott. Men årets utvecklarkonferens kommer enligt envisa rykten inte nödvändigtvis att hålla sig till detta upplägg.

Läs mer: Apple erkänner problem med Iphone 7

Här är vad vi väntar oss att Apple kommer att visa upp i år.

2018-06-04

Envist rykte säger: Glöm nya Macbooks under Apple-mässan

För bara några veckor sedan väntade vi oss nya, uppdaterade Macbooks. Nu är läget mer osäkert. Ett envist rykte är att inga nya datorer kommer att lanseras vid kvällens utvecklarkonferens. Huvudfokus kommer i stället att ligga på mjukvara, har bland annat Bloomberg rapporterat de senaste dagarna.

Men Apple Insider har bara dagen innan utvecklarkonferensen uppmärksammat att en tidigare okänd Macbook Pro har dykt upp bland sajten Geekbenchs testresultat. Den bärbara datorn ska använda sig av Intels nya Core i7-8750H, en sexkärnig modell. Tyder det på att vi ändå kan få se ny hårdvara i kväll?

Nya, uppdaterade varianter av Macbook Pro, 12-tummaren Macbook samt en ny och billigare bärbar dator som ska ersätta Macbook Air ska enligt Bloomberg vara gång. Men de ska inte bli klara förrän senare i år. Även nya Ipad pro väntas komma först senare.

Även flera nya funktioner och uppdateringar i IOS och Mac OS skjuts sannolikt upp till nästa år, däribland en uppdaterad Mail och ny version av Carplay. Vad vi med viss säkerhet kan vänta oss ikväll är mer avancerade föräldrakontroller, fler avancerade funktioner i Stör ej-läget och fler animojis till Iphone X.

Enligt Bloomberg kan även det nya initiativet Digital Health presenteras i kväll, som ska göra oss mindre beroende av våra mobiler. Det ska bli lättare för användarna att se hur länge man använt sina enheter och appar. Samtidigt vill förstås Apple att vi ska använda deras prylar och ska enligt ryktet försöka locka oss med satsningar på ar, till exempel spel där det blir möjligt att spela mot varandra i samma virtuella miljö.

För utvecklare väntar bland annat ett nytt sätt att utveckla appar som fungerar i både IOS och Mac OS.

 

2018-05-23

Uppgraderingar av Macbook Pro och Macbook

Ingen WWDC utan en uppfräschning av Macbook-familjerna. Om mönstret håller i sig kommer Macbook Pro att få en ny processor, förmodligen från Intels senaste processorfamilj Cannon Lake. Det kan innebära ett rejält prestandalyft och att även Macbook Pro i 13-tumsformat kommer att säljas i en fyrkärnig variant, medan femtontummaren kan få upp till sex processorkärnor.

En annan tänkbar förändring är att Apple skulle byta ut de kritiserade så kallade butterfly-tangentborden som introducerades för ett par år sedan. Många har klagat på att tangenter fastnar eller slutar fungera, och flera konsumentgrupper har stämt Apple för vad de kallar en medvetet dålig produkt.

Läs mer: Apples nästa Iphone blir större och mycket billigare

Det är troligt att även den mindre och lättare datorn Macbook kommer att få sig ett litet lyft. Vissa menar på att vi kommer att se en radikal nydesign, andra menar att en uppfräschning av hårdvaran är mer trolig.

En ny Macbook Air

Det stora frågetecknet är vad Apple kommer att göra av den älskade Macbook Air. Datorn har inte fått några större uppgraderingar sedan våren 2015, och vi räknar med att den inom kort kommer att få en rejäl makeover eller ersättas av en ny modell i samma prisklass.

Förhandsryktena har kretsat kring en dator med ett lågt instegspris (kanske rentav under 10.000 kronor), en mer slimmad design och en Retina-skärm.

Läs mer: Här är Apples nya Ipad

Men det har gått illvilliga rykten om att Apple har problem med tillverkningen av den nya budgetdatorn. I slutet av april skrev Digitimes att källor med insyn i bolaget hävdat att produktionen kommer igång först under årets andra hälft. I så fall skulle Apple kunna skjuta upp lanseringen till ett senare event.

IOS 12

Efter en problemfylld och buggig lansering av IOS 11 verkar det som att Apple kommer att släppa ett lite säkrare kort i IOS 12. Planen är att fokusera mer på prestanda, buggfixar och en högre kvalitet än nya funktioner, skrev Bloomberg tidigare i år.

Tänkbara nyheter är en omdesignad hemskärm, stöd för ar-spel med flerspelarläge och en uppdatering av appen som samlar hälsodata.

Läs mer: Iphone X sålde bäst i hela världen

Det finns också envisa rykten om att Apple jobbar på att lansera universella appar som går att köra både på Iphone, Ipad och Mac. Men det är sannolikt något som ligger längre fram i tiden.

Ingen hade väl heller blivit ledsen om Apple till sist skulle lyckas lansera en smartare version av sin ai-assistent Siri.

Iphone SE 2

Budgetmobilen Iphone SE har sålt bra och fick lite extra kraft innanför chassit förra året. Men nu ryktas det om en ny version i samma storleksordning, fast med mer modernt utseende.

Läs mer: Så ska Apple förbättra batteriets livslängd i sina Iphones

Ett frekvent rykte är att telefonen kommer att påminna om en mindre Iphone X, med sensorhaka och utan hemknapp och fingeravtrycksläsare. Bloggen 9 to 5 Mac har sammanställt flera uppgifter om ett sådant utförande, men konstaterar att det låter osannolikt att en budgettelefon skulle få en så pass påkostad design.

Ipad Pro med Face ID

Apple har redan släppt en ny Ipad vid ett event tidigare under våren, och nu talar mycket för att Ipad Pro-serien kommer att uppgraderas under WWDC.

Läs mer: Här är Apples nya Ipad

Troligen kommer Ipad Pro att få Iphone X-behandlingen. Det vill säga smalare skärmkanter, slopad hemknapp och en sensorhaka som möjliggör Face ID. Bloomberg skrev redan i november att en sådan enhet troligen kommer att lanseras under våren 2018.

Annat som kan dyka upp

Tittar man på vilka produkter som inte uppgraderats på länge finns det några tänkbara kandidater som kan få lite rampljus under WWDC:

Läs mer: Apples nästa Iphone blir större och mycket billigare

  • Den trådlösa laddplattan Airpower som visades upp redan i september, men har sedan lyst med sin frånvaro.
  • MacOS 10.14, Watch OS 5 och kanske nytt TV OS?
  • En ny version av Mac Mini (som inte uppgraderas sedan 2014!).
  • En uppgraderad variant av Imac.
  • En ny fräsch version av Ipad Mini.

Det här kommer vi inte att få se

Redan nu kan vi med stor säkerhet säga att Apple inte kommer att visa upp sin trio nya flaggskeppsmobiler. Även om det är möjligt att budgetluren SE 2 får utrymme på WWDC kommer de nya versionerna av Iphone X och en ersättare till Iphone 8 att dröja till hösten.

Nya varianter av högtalaren Homepod och de trådlösa lurarna Airpods lär också dröja, likaså det vr-headset som Apple sägs jobba.

Läs mer: Apple byter ut felaktiga Macbook-batterier

Varken Imac Pro eller den vanliga Ipaden lär få några uppdateringar eftersom de nyligen släppts i nya versioner.

En ny version av den stationära datorn Mac Pro lär också dröja. Apple har tidigare sagt att den kommer att lanseras först under 2019.

Simon Campanello

Ania Obminska

Mer om: Apple Macbook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer