Populärteknik

Här är USA:s nästa bombplan

Det kommande planet B-21 ska ersätta 1950-talskonstruktionen B-52 och påminner i designen om B-21 från Northrop Grumman som även ska bygga det nya bombplanet. Foto: U.S. Air Force

Amerikanska flygvapnet har släppt första bilden på bombplanet som ska ersätta B-52.

Publicerad

Bombplanet Boeing B-52 Stratofortress som utvecklades under 1950-talet spelar fortfarande en viktig roll i det amerikanska flygvapnets verksamhet. Men nu ska de ersättas av ett nytt strategiskt bombplan som ska tillverkas av Northrop Grumman.

Förra veckan släppte U.S. Air Force den första bilden av det kommande planet i form av en teckning baserad på de första designkoncepten, skriver det amerikanska flygvapnet.

Planet som ska få beteckningen B-21 har smygegenskaper och påminner om bombplanet B-2 Spirit som också är byggt av Northrop och flög första gången 1989.

Några tekniska detaljer mer än att det nya planet ska kunna nå valfri plats på jorden är inte offentliggjorda men mer information är aviserad till senare i mars, skriver Reuters.

Totalt ska flygvapnet beställa omkring 100 plan med första leverans om ungefär tio år där priset för ett plan beräknas bli motsvarande 4,2 miljarder kronor i 2010 års dollarkurs, skriver Fortune.