Här är teknikvärldens bästa aprilskämt

2020-04-01 15:08  
Var hittar jag delarna till Ikeas elbil? Nä någon sådan produkt är inte på gång, det var ett aprilsskämt. Foto: TT

Det är 1 april och tech-världen gör sitt bästa för att sprida humor. Här samlar vi några av dagens bästa aprilskämt från teknikvärlden – även om det just i år är färre än vanligt.

Det här med aprilskämt är en tradition inom teknikvärlden. En särskilt lurig dag för journalister att jobba. Det krävs att man är uppmärksam i vanliga fall – men extra mycket en dag som denna när man kollar nyhetstipsen.

På grund av coronapandemin är det många företag som i år avstår från att aprilskämta, bland annat Google som annars brukar vara framstående denna dag. Förra året skämtade sökjätten om att de lärt sig tala med tulpaner. Vissa del företag kör dock vidare och kanske är det både en och två där ute som behöver muntras upp. Här är tech-världens bästa första april-skämt.

Ikea utökar sortimentet: ”lanserar elbil”

Elbilsmarknaden blir hetare och hetare och den svenska möbeljätten måste bredda sig. Därför lanserar nu Ikea en elbil. Elbilen får det Ikea-klingande namnet ”Elbert” och släpps till sommaren. Elbilen får en räckvidd 480 km.

Läs mer: Science fiction i tv-rutan – 6 serier du kan streama under karantänen

Prislappen ligger på 200 000 kronor, och levereras i.... nej, det är förstås inte sant. Sajten Allt om elbil ligger bakom det här aprilskämtet.

Envirozone effektiviserar logistikflödet – anställer självkörande råttor

Råttor har lärt sig att köra fordon, vilket visar att deras hjärnor förmodligen är mer flexibla än man tidigare trott, framgår i en studie från University of Richmond i Virginia, rapporterade Ny Teknik förra året.

Nu ska Envirozone effektivisera sitt logistikflöde och ska börja erbjuda råttleveranser.

– Vi intresserade oss för studien, och undrade hur vi skulle implementera det hela i vår egen verksamhet, säger Fredrik Andersson, vice vd för Envirozone i ett pressmeddelande.

Tespiloten går under namnet Envirozone New Roads.

– Lars, som vår första medarbetare i projektet heter, verkar tycka att arbetet är roligt. Han är alltid ivrig att få komma ut på vägarna, säger Roger Särevall.

Ja, det här var givetvis för bra för att vara sant. Det finns ingen råtta vid namn Lars, i alla fall inte som också ska börja köra åt Envirozone. Studien från förra året är dock helt sann.

”Elbilar läcker batterier vid överladdning”

Det är ”företaget” BigOil som kommer med det häpnadsväckande avslöjande att elbilar läcker batterier vid överladdning.

Man skriver att det är en katastrof för miljön och varnar för framtida scenario där vi har miljontals solcellsanläggningar och elbilar i Sverige. Dessa ger upphov till något som kallas ”batteriuseffekten”.

– Ingen elbilsägare vill komma ut på morgonen och finna batterier på hela uppfarten, säger Daniel Kulin, sakkunnig elektromobilitet.

Kommunikationsdirektör Kob Oltsson, BigOil, menar att på vårkanten är det extra viktigt att komma ihåg alla de fördelar förbränningsmotorn har gentemot elmotor.

Kul!

Slut med störig vattenånga i duschen

Det här är en innovation vi väntat på länge. Ett duschdraperi som suger åt sig vattenånga.

Produkten heter "Lirpa Shower-C v1.4" som presenteras av Strand Stainless.

"Vi är så grymt taggade på att Lirpa valt oss som distributör av detta duschdraperi som totalt kommer att förändra marknaden än en gång" säger Vidde Reimann, på Strand Stainless AB, i ett pressmeddelande.

Idéen kommer från Alexander Cho, det är också han som har utvecklat produkten de senaste åren.

Han säger att idén föddes på en efterfest i hans dusch, som av en händelse runt tolvslaget den sista mars.

Kraftig ökning av dansk vattenförbrukning

”Den privata vattenförbrukningen i danska Trekantsområdet har ökat med 58 procent sedan i mitten av mars, då landet införde omfattande restriktioner på grund av coronaviruset, enligt vattenleverantören Ewii”, texten kommer från ett TT-telegram.

Ewii vill istället lägga extra rörledningar med vatten som inte är godkänt for att dricka.

Eller vill de det? Nä, det hela visade sig dock vara ett danskt aprilskämt. Våra rödvita grannar behöver inte nöja sig mig kemikaliespäckat i badet eller duschen.

Det ska dock sägas att TT gick på luringen och en vanlig artikel låg ute i över en timme, innan en uppdatering publicerades om att det var ett aprilskämt.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer