Här är tech-världens bästa första april-skämt

2019-04-01 18:00  

Källkritik är alltid viktigt - särskilt en dag som denna. Här är teknikvärldens bästa 1 aprilskämt som vi nästan gick på.

Få dagar är så fulla av nya tekniska innovationer som når oande höjder som den första april. Det mest berömda aprilskämtet av teknikkaraktär i svensk historia är utan tvekan nylonstrumpan. 1962 visade Sveriges Radios tekniska chef, Kjell Stensson, hur man med ”gitterverkan” kunde få färgteve genom att fästa en uppklippt nylonstrumpa framför den svartvita bildrutan.

Frågan är något av årets aprilskämt från teknikbranschen kommer att bli ihågkommet på samma sätt. Hur som helt, här är några favoriter från dagens nyhetsflöde som har fått Ny Teknik-redaktionen att både lyfta på ögonbrynen - och behöva tänka efter en extra gång.

Google har lärt sig tala med tulpaner

Den senaste tidens stora forskningsframsteg inom artificiell intelligens gör det nu möjligt för Google-användare att prata med sina tulpaner. Den nya tjänsten "Google Tulip" kan översätta konversationer mellan blommor och människor på ett dussintal språk, skriver sökjätten. Eller inte …

Polisen ska använda övervakningsballonger

Ordningsmakten i Malmö ska växla upp sina övervakningsinsatser, skriver Sydsvenskan. Detta genom att skicka upp 100 ballonger med ”högpotenta” videokameror på strategiska platser i stan.

-Vår uppgift är både att förebygga och beivra brott. Med den här utrustningen kan vi göra båda. Och lite grand verka utan att synas, säger Gina-Marie Östford, presstalesperson, till tidningen.

Mobiluppstickaren lanserar elbil med svajp-styrning

Kinesiska Oneplus, med svensken Carl Pei vid rodret, har seglat upp som en vass utmanare i bland mobiltillverkarna. I höstas gick bolaget ut med planer på att släppa en smart tv-apparat. Nu har verksamheten breddats ytterligare - till smarta bilar.

”Oneplus Warp Car” är en elektrisk superbil helt utan ratt. Styrningen sköts istället med olika handgester på en mobil. Föraren sveper helt åt vänster på skärmen för att svänga åt det hållet, och till höger för andra riktningen, skriver Oneplus i ett pressmeddelande.

Dessutom ska mobilens kameror automatiskt kunna ta selfie-bilder vid tillfällen ser särskilt bra ut. Bilen behöver bara 20 minuters laddning för en hel dags batteritid. Den som vill kan dessutom använda befintliga Oneplus-mobilladdare, men då måste man plugga in 20 stycken samtidigt …

Bonus: Är detta skämt - eller på riktigt?

En rysk drönare som är utrustad med ett hagelgevär (Vepr-12) för att kunna skjuta ner andra drönare ... Det måste väl ändå vara ett skämt? Icke, enligt den tekniksajten Engadet, som redan i ingressen till sin nyhet slår fast att "no, this is not an aprils fool´s joke".

Samtidigt är det svårt för Ny Tekniks redaktion att bedöma sanningshalten hos originalkällan. Vad tror du? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer