Här är TCL-mobilen med dubbelvik

2020-03-10 12:10  
TCL:s nya vikbara prototyp ser ut lite som ... en dragsmobil. Foto: Press

En ny prototyp från mobiltillverkaren TCL ger en försmak av hur morgondagens smarta lurar kan se ut. Och framtiden är vikbar – så klart.

Kinesiska TCL är ett av flera teknikbolag som jobbar intensivt med att flytta fram gränserna för vad vi kan förvänta oss av smarta mobiltelefoner. Tillverkaren har tidigare visat upp konceptbilder på en ny enhet med en slags utdragbar skärm. I normalläge ser det ut att vara en vanlig mobiltelefon, men med utfälld skärm liknar den en surfplatta.

Mobilen kan vikas på två ställen

TCL:s nya vikbara telefon tar konceptet ett steg längre. Det rör sig om en smart nalle med en skärm som kan vikas på två ställen. Bolaget visade upp ett första koncept redan förra hösten, men har nu återkommit med en tidig men fungerande prototyp.

Den egenutvecklade tekniken kallas "dragonhinge". Konstruktionen gör det möjligt att böja skärmen åt flera håll än "bara" ett, som är fallet med andra vikbara telefoner från exempelvis Huawei och Samsung.

I ursprungsläget har TCL-prototypen en 6,65-tumsskärm. Och fullt utvikt blir hela panelen totalt tio tum stor. En av sakerna som är intressanta med prototypen är att den öppnar för nya sätt att interagera med gränssnitt.

Läs mer: Rykte: Microsoft släpper Surface Duo tidigare

Ett exempel: Den som öppnar kalendarappen i "telefon"-läget kan se inbokade möte för dagen på den lilla skärmen. Men om telefonen viks ut ändras gränssnittet, vilket innebär att månadens alla inbokade möten kan visas upp på den stora 10-tumsskärmen.

Med prototypen ska det också gå att först starta ett videoklipp i hopvikt läge, och sedan veckla ut panelen för att se filmen i helskärmsläge utan någon som helst fördröjning, skriver The Verge.

Experimenterar med "tre dussin prototyper"

Frågan på allas läppar just nu handlar om hur den bakomliggande skärmtekniken fungerar. TCL har än så länge inte avslöjat särskilt många detaljer som sin "trifold"-prototyp.

Men enligt The Verge ska den andra koncepttelefonen – den med utdragbar skärm – vara utrustad med en slags motor som kan rulla ut den andra hälften av skärmen med ett knapptryck. Den hälft som rullas ut ligger dold bakom den andra hälft av skärmen som syns i ursprungsläget.

Läs mer: Bill Gates: Här är missen som ledde till att Android slog Windows Mobile

Stefan Streit, chef för global marknadsföring hos TCL, har sagt i en intervju att "trifold"-telefonen är en av tre dussin prototyper som företaget experimenterar med just nu, skriver Cnet. Samtidigt som arbetet med prototyper fortgår planerar bolaget för en global marknadsutrullning av varumärket TCL. I vår del av världen är bolaget fortfarande mest känt som producent, exempelvis av Ikeas smarta teve "Uppleva".

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer