Här är solcellen helt av kol

2012-11-07 15:39  
Den nya filmtunna solcellen är byggd av kol i form av nanorör, buckminsterfulleren och grafen. Foto: Stanford University

Amerikanska forskare har utvecklat en solcell som enbart består av olika kolmaterial.

En nackdel med dagens kommersiellt tillgängliga solceller är att de är relativt dyra.

Men nu har forskare vid Stanford University i USA utvecklat en solcell som är uppbyggd helt av kol. Närmare bestämt tre olika varianter av grundämnet. En mix av nanorör och buckminsterfulleren bygger upp det ljusabsorberande skiktet medan grafen används för elektroderna.

Enligt ett pressmeddelande från Stanford har forskare tidigare byggt solceller som delvis består av kol, men att även elektroderna är kolbaserade hävdas vara nytt.

De nya solcellerna som är på labbstadiet har emellertid mycket låg verkningsgrad, mindre än en procent.

- Men med bättre material och bättre tillverkningsteknik förväntar vi oss att verkningsgraden kommer att kunna ökas dramatiskt, säger kemiingenjören Zhenan Bao, från forskargruppen, i pressmeddelandet.

Vid sidan av att vara billiga klarar de även av mycket höga temperaturer, upp till 600 grader Celsius.

- Det kan ibland vara viktigare än hög verkningsgrad, säger doktoranden Michael Vosgueritchian.

- Men självklart eftersträvar vi högsta möjliga verkningsgrad och vi undersöker nu hur vi ska åstadkomma det.

En orsak till den låga verkningsgraden är att det nya materialet bara absorberar ljus i närheten av infraröda våglängder. Men forskarna experimenterar med andra typer av kolbaserade nanomaterial  som även klarar  synligt ljus.

Vid sidan av att kol är billigare än de material som används i dagens solceller kan även tillverkningskostnaderna reduceras.

- Produktionen av kiselbaserade solceller kräver många steg, men vår produkt kan byggas med enkla metoder som inte kräver dyra verktyg eller maskiner, säger Michael Vosgueritchian i pressmeddelandet.

I framtiden ska de nya flexibla filmtunna solcellerna kanske kunna utvecklas till produkter som läggs som ett lager på exempelvis fönster i byggnader och bilar för att alstra elektricitet.

Video om de nya solcellerna.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/ERO9MxZIYI0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer