Här är Pentagons bioniska arm

2016-12-28 16:07  

Efter åtta års utvecklingsarbete är det amerikanska forskningsinstitutet Darpa färdiga med sin avancerade protesarm. Först ut att få testa blir amerikanska veteraner.

Den bioniska arm som institutet har tagit fram sägs kunna ge sin bärare betydligt mer styrka och större fingerfärdighet än någon annan protes som används i dag, uppger Darpa.

Armen har fått namnet ”Luke”, vilket är en förkortning av Life Under Kinetic Evolution, men också en blinkning till rymdhjälten Luke Skywalker, som bär en mekanisk protes efter att ha förlorat en hand i en strid med Darth Vader.

Luke-protesen är konstruerad med ett antal avancerade motorer och har stöd för sex olika valbara grepp. Lederna i armen ska gå att styra med flera olika kontroller, bland annat sensorer som har placerats på användarens fötter, rapporterar Daily Mail.

Systemet med de inbyggda motorerna är även utrustade med sensorer för att kunna avgöra hur mycket kraft som behövs för att lyfta olika saker – från något ömtåliga objekt som ägg, till betydligt mer tåliga objekt som en handborr, till exempel.

Rörelserna i handen kan å sin sida styras med hjälp av elektromyografi, vilket innebär att elektroder kan mäta de elektroniska signaler som skickas när musklerna dras samman i området nära där protesen har fästs.

Darpas nya protest är framtagen för att användas av personer som har amputerats från axelleden eller mitten av över- eller mellanarmen. Den konstgjorda kroppsdelen är alltså inte tänkt på dem vars arm kapats från armbågen eller handleden, med andra ord.

Krigsveteraner som förlorat kroppsdelar i strid kommer att bli först att få testa den mekaniska armen. Planen är dock att protesen även ska börja sälja på konsumentmarknaden, men när det ska ske  – och hur mycket den kommer att kosta – har Darpa ännu inte gått ut med.

Kalle Wiklund

Mer om: Darpa Protes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer