Här är Oura Ring Gen3 – ska förutspå menscykeln

2021-11-09 09:41  

Vilken som är den största nyheten med Oura Ring Gen3 beror förmodligen på vem du frågar. För många lär dock svaret vara att nästa generations ring kan förutspå första dagen på en ny menscykel.

Oura-ringen har fram till nu mest använts för att mäta sömn. Med den tredje versionen av ringen, som släpps i november, ska användaren få information om sin hälsa dygnet runt. Och för första gången har det finska företaget, som också heter Oura, tagit fasta på att omkring 40 procent av deras kunder är kvinnor. 

Hur väl det kommer att fungera i praktiken återstår att se, men Oura hävdar åtminstone att den nya ringen, med fler temperatursensorer och vassare kalibrering, kan fånga upp de temperaturskillnader som menscykelns olika hormonella stadier ger upphov till. Det kommer att kräva några månaders användning av ringen, men sedan säger sig Oura, redan 30 dagar i förväg, kunna förutspå när en ny cykel på påbörjas. 

”Synen på att de flesta kvinnors cykel är 28 dagar lång är en vanlig missuppfattning och kanske bara representerar en liten del av befolkningen...Oura anser att ditt spårningsverktyg ska anpassas efter dig”, skriver företaget i sin marknadsföring.

Läs mer: Test: Oura Ring – ”Ringen säger åt mig: Prioritera återhämtning”

Att Oura gör ett stort nummer av den nya funktionen är inte förvånande: många av deras kunder har använt andra generationen av ringen, som har en mindre avancerad temperaturmätare, för att manuellt försöka klura ut menscykelns förlopp, och företaget har fått kritik för att inte ha lanserat den här funktionen tidigare. 

De nya temperatursensorerna kan också eventuellt användas för att få en indikation på om man är på väg att bli sjuk.

Tredje generationens Oura-ring. Foto: Oura

Så mycket minne har Oura Ring Gen3

Utöver detta har Oura Ring Gen3 mer minne (mycket mer: 16 MB, jämfört med förlagans 0,5 MB) och fler belysningssensorer som kan mäta puls under hela dygnet, inklusive träningspass. Ringen ska dessutom kunna mäta syremättnad nattetid och, hävdar Oura, har en vassare algoritm för att hålla koll på sömnstadier. Flera av dessa funktioner kommer dock inte att vara tillgängliga i november utan debuterar senare under 2021 eller till och med först nästa år.

Läs mer: Test: Withings Sleep Analyzer – ”Inte sömnmattan det är fel på, det är mig”

Det är uppenbart att Oura med den tredje generationen av sin allt mer populära ring gör anspråk på att ge mer av en helhetsbild över användarens hälsa. Det är också uppenbart att även det finska företaget har begripit att det mest lukrativa sättet att tjäna pengar är att bygga affären kring en prenumerationsmodell. 

Fram till nu har Oura-appen, som presenterar all den data ringen skopar upp, varit gratis för alla användare. För nya Oura-kunder som köper en Oura-ring för första gången kommer appens innehåll att kosta omkring 60 kronor i månaden. (Den som redan har andra generationens ring kan få innehållet gratis för all framtid om man köper den nya ringen före den 29 november. Den som inte vill uppgradera kan fortsätta appen som vanligt utan kostnad, men lär inte få tillgång till nya funktioner i framtiden).

Läs mer: Test: Apple Watch Series 7 – ”ska göra voodoodocka av Tim Cook”

Oura motiverar den nya premiumtjänsten med att den ska vara fylld av mer innehåll som ska hjälpa användaren förstå och tolka sin data. 

Oura Ring Gen3 kommer att kosta från ungefär 3100 kronor. 

Peter Ottsjö

Mer om: Wearables Oura

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer