Här är nyheterna i Android Oreo

2017-08-22 11:50  
Google nya Android-system heter Oreo. Foto: TT

Google har presenterat sitt nya Andorid-system. Oreo blev namnet – här är en rad nya funktioner i sytemet.

Under måndagskvällen presenterade Google den nya versionen av Android. Det kommer att heta Android O, där o:et står för Oreo, precis som det klassiska kexet.

Google fortsätter därmed sin tradition av att döpa sina Android-system efter sötsaker.

Android Oreo innehåller en rad nya funktioner, inte minst på säkerhetssidan och bland notifikationerna. Här följer några av de nya funktionerna som Android-frälsta kan komma att glädjas åt.

Bild i bild. Med Oreo kommer du kunna fortsätta med ditt videosamtal samtidigt som du gör annat, så som kolla kalendern eller liknande. Tryck på hemknappen så ska systemet göra resten.

Genvägar till appar. Redan i systemet Nougat kunde man som användare komma åt genvägar genom att hålla in sitt finger på berörd app. Det här har nu förfinats: du ska nu även kunna komma åt widgets via genvägen.

Läs mer:

Läs mer: Samsung ”råkade” avslöja nya toppmodellen i förtid

Nya emojis. Google har gjort om designen. Tanken är att det nu ska bli tydligare att förstå vilken känsla man faktiskt vill sända med emojin. "Blob-emojin" som Google använt länge har gått i graven och har till och med fått ett avskedsbrev, av Google själva.

Ny design på inställningar. Google har tagit tag i designen för inställningsmenyn. Vana Android-användare kan behöva lite tid att vänja sig vid detta. Även snabbinställningsmenyn har förändrats.

Smart text. Systemet sägs vara smartare när det kommer till att markera text. Om du exempelvis markerar ett telefonnummer så känner Oreo detta och ger dig automatiskt alternativet att ringa.

Scanna appar. För att öka säkerheten erbjuds Oreo-användare att scanna appar efter skadlig kod. Det görs på Inställningar -> Säkerhet.

Autostart av Wi-Fi. Du kanske brukar stänga av wi-fi på telefonen när du lämnar hemmet eller annan, för telefonen, känd plats? Väl tillbaka kommer det vara möjligt att enheten åter startar wi-fi automatiskt.

Ändra form på app-ikoner. Det kommer nu att vara möjligt att ändra detta utan att installera en launcher eller ett tema.

Notifikationer. Kvarstående notifikationer blir mindre.

Prickar på app-ikoner som visar att du fått en notifikation från just den introduceras med Oreo. Påminner mycket om hur det fungerar i ett IOS-system. Funktionen går dock att stänga av.

Snooza notifikationer. Låt säga att du får ett mejl som du vill bli påmind om igen. Från och med Oreo kommer du kunna snooza notifikationen.

Telefonerna som kommer att få tillgång till det nya systemet först är Nexus 5X, Nexus 6P samt de nya enheterna Pixel och Pixel XL.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer