Här är nya uppstickaren på mobilmarknaden

2019-10-10 14:07  

Marknaden för smarta mobiltelefoner tycks ännu inte vara mättad. Nu kommer de första mobilerna från Rwanda.

Med veckans lansering av modellerna Mara X och Mara Z blir Mara Group det första bolaget i Rwanda att tillverka smarta mobiltelefoner. Det är också de första smarta mobiltelefonerna att utvecklas helt på den afrikanska kontinenten, rapporterar Fast Company.

Mara Group har ett högt uppsatt mål som de hoppas att deras nya mobiltelefoner ska kunna bidra till: Rwanda ska bli en techhubb för regionen. Landets president Paul Kagame var också den som invigde den ”första högteknologiska smartphonefabriken” på den afrikanska kontinenten, i Rwandas huvudstad Kigali i måndags.

Mara Group är ensam på den afrikanska kontinenten om att tillverka alla nödvändiga komponenter till sina smarta telefoner. Andra bolag har valt att importera de komponenter som behövs.

Läs mer: Kan den här märkliga mobilen rädda Androidskaparens nya bolag?

Både Mara X och Mara Z använder operativsystemet Android, är utrustade med gorillaglas och en 13 MP bakre kamera.

Mara X har 16 GB minne, 1 GB arbetsminne, 5,5-tumsskärm, en 5 MP selfiekamera. Den har en Mediatek MT processor 6739 Quad-core på 1,5 GHz och ett batteri på 3 500 mAh. På bolagets hemsida uppges modellen kosta 159 dollar, drygt 1 600 svenska kronor i dagens penningvärde.

Mara Z har 32 GB, 3 GB RAM-minne och 13 MP selfiekamera. Processorn är en Snapdragon 435 Quad Core på 1,4 GHz. Mara Z har ett batteri på 3075 mAh. Denna modell kostar 229 dollar enligt bolagets hemsida, eller drygt 2 300 svenska kronor.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer