Här är nästa generation usb – med svindlande hastigheter

2022-09-02 16:37  
En usb c-kabel. Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Håll i hatten – nästa generations usb 4-anslutning blir dubbelt så snabb som dagens. Och det ska gå att använda kablar du redan har.

För snart tre år sedan spikades usb 4-specifikationen, som bland annat innebär att bandbredden tog steget upp till 40 Gbit/s.  

Nu har The USB Promoter Group, bestående av bland annat Apple, HP och Microsoft, presenterat nästa version av usb 4 – som innebär en stor uppdatering när det gäller överföringshastighet.

”Gamla” kablar fungerar

I och med kommande version 2.0 av usb 4-standarden fördubblas bandbredden, som alltså går från 40 Gbit/s upp till 80 Gbit/s.

Usb 4 version 2 använder föga förvånande kontakten typ-c. Men det som har fått många att spärra upp ögonen är man även ska kunna komma upp i hastigheter på 80 Gbit/ med befintliga passiva usb 4-kablar.

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

The USB promoter Group har hittills varit snåla med tekniska detaljer, men skriver i ett pressmeddelande att den nya, rekordsnabba överföringshastigheten baseras på ny “arkitektur av det fysiska lagret”. 

I en kommentar till sajten The Verge säger dock industrigruppen att ingående teknisk information om nya usb-signalen kommer att avslöjas först senare, när specifikationen är fastställd.

Snabbare usb 3.2

Men det är inte allt. Uppdateringen av usb 4-protokollet kommer också att ge snabbare överföring även med usb 3.2-anslutningar. Här utlovar The USB promoter Group en hastighet på ”över” 20 Gbit/s. 

Läs mer: Nu börjar digitaliseringsfesten i Japan – redo att dumpa disketten

Dessutom kommer både displayport- och PCI-Express-stödet att förbättras, vilket innebär att usb 4 version 2 kommer att vara kompatibelt med de senaste versionerna av ovan nämnda standarder. 

Usb 4 version 2 ska bli bakåtkompatibel med usb 3.2, usb 2.0 och thunderbolt 3. Samt usb 4 version 1, givetvis. 

Kalle Wiklund

Mer om: USB USB 4.0

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer