Här är Nasas nästa projekt på Mars

2017-08-29 10:27  
En bild på planeten Mars som är tagen med hjälp av rymdteleskopet Hubble. Foto: REX

Nasas nästa Mars-projekt ”InSight” är redo att rullas igång under 2018, uppger rymdmyndigheten.

Nasas nästa stora projekt kopplat till den röda planeten Mars är planerad till 2018. Projektet går under namnet ”Insight” och ska utforska Mars på djupet.

Med informationen som samlas in under uppdraget hoppas man få en ökad förståelse för hur steniga planeter bildas, även jorden.

– Eftersom Mars inre har rört sig mycket mindre än jordens under de senaste tre miljarder åren, så sitter Mars sannolikt på bevis om hur steniga planeter har kommit till på ett bättre sätt än vad vår hemplanet gör, säger Bruce Banerdt, InSights huvudforskare i ett uttalande.

Projektet ”Insight” är Nasas första uppdrag att undersöka planetens inre och är en del av ett av forskningen som ska lägga grunden för att skicka människor till Mars någon gång under 2030-talet.

Läs mer:

Läs mer: Musk: Svårare än vi trott att bygga Marsraket

Rent praktiskt går uppdraget ut på att placera en stationär landare nära Mars ekvator. Landaren har två solpaneler som vecklar ut sig som en solfjäder. I fullt utvecklat läge får landaren en räckvidd om cirka sex meter, enligt Nasa.

Efter landningen på Mars kommer stationen att använda en robotarm för att placera sina två huvudinstrument permanent på marken för att börja samla information.

Uppdraget skulle egentligen lanseras i mars 2016, men myndigheten fick den gången avbryta på grund av ett vakuumläckage i landarens främsta instrument. Enligt uppgifter till Xinhua väntas landaren nå Mars i oktober 2018.

Viktor Krylmark

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer