Här är länderna som vinner robotkampen

2017-08-22 15:50  
Det finns tre länder som ligger långt fram när det kommer till AI och robotutveckling. Foto: IBL

Slaget om robotarna tycks stå mellan tre länder, uppger Malcolm Frank, strategichef för outsourcingfirman Cognizant, för CNN.

När det kommer till att bygga maskiner som utför arbetsuppgifter som människor tidigare gjort i åratal finns det tre länder som är bättre än andra: USA, Kina och Indien, det uppger Malcolm Frank, som är ledande chef inom teknikindustrin för CNN.

– Jag ser det som att tre hästar är med i loppet, och det är antagligen en felaktig metafor, för de kommer alla att vinna, men på olika sätt, säger Frank till CNN.

Samtidigt framhåller han att utveckling med AI framskrider även på andra ställen. "Hotspots" för sektorn är Stockholm och London.

Läs mer:

Läs mer: Elon Musk varnar för mördarrobotar

Men de tre jättarna, och vinnarna är enligt Malcolm Frank, Kina, Indien och USA, här är varför.

USA

Silicon Valley-bjässarna Facebook, Amazon, Tesla och Google investerar miljarder i för att utveckla kraften i datorer för att kunna ersätta fler mänskliga uppgifter.

Datorer har redan ersatt människor inom sektorer som jordbruk och medicin. För att inte nämna loppet om att ersätta förare på vägarna. Med Silicon Valley och det momentum som finns där kommer USA fortsätta att leda utvecklingen, hävdar Frank.

Kina

Världens näst största ekonomi, Kina, är också med i kampen om AI. Teknikbolagen Tencent, Baidu slåss med Silicon Valley för att utveckla nya användningsområden för AI.

Men Kina skiljer sig på ett sätt från USA, här kommer nämligen den största drivkraften mot denna nya AI-värld från regeringen. Redan har regeringen investerat 150 miljarder dollar i AI-industrin med ambitionen att göra Kina till världens ledande innovationscentrum för AI.

Indien

I Indien kommer det stora AI-skiftet genom dess 143 miljarder dollar stora outsourcingindustri. Sektorn sysselsätter cirka fyra miljoner människor. Toppföretagen i sektorn Tata och Wipro erbjuder sina tjänster till globala jättar som IBM, Microsoft, Deutsche Bank och Lockheed Martin. Samtliga är i behov av automatiseringar i sina respektive verksamheter.

Indiens startup-scen är också imponerande, enligt Frank.

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer