Här är kinesiska svaret på SpaceX

2018-05-21 15:36  
Foto: OneSpace/skärmdump Youtube

Kina har tidigare sagt att man ska bli en ”supermakt” i rymden. Nu har det första privatföretaget skjutit upp en raket – och OneSpace har målet att bli en av de största i branschen.

Fram till att SpaceX började med sina raketer var privatsektorn inom rymdfärd obefintlig. Men på kort tid har att antal företag hoppat på den globala kapplöpningen, och nu följer Kina efter. I förra veckan sköt OneSpace Technologies upp en raket – och blev därmed det första kinesiska privatbolaget som ger sig in i rymdracet.

Enligt rapporteringen från statlig media flög raketen ”Chongqing Liangjiang” Star i 265 sekunder, uppnådde hastigheten Mach 5 och höjden 40 kilometer. Efter 273 kilometer avslutades färden och raketen föll tillbaka till moder jord. Totalt sett en imponerande bedrift med tanke på att företaget inte ens är tre år gammalt.

Onespace är resultatet av Kinas allt mer expansiva teknikpolitik. 2012 pekades rymden ut som en ny frontlinje för landet, och president Xi Jinping gjorde området till en särskild prioritet med målet att bli en supermakt i rymden. 2014 togs det formella beslut då kinesiska regeringen tillät privata företag att skjuta upp satelliter – och 2015 grundades Onespace.

Företagets vd Shu Chang har sagt till China Daily att hans mål är att Onespace ska bli ”en av världens största ’uppskjutare’ av små satelliter”– samt att man planerar 10 starter 2019.

Shu har liknat företaget vid ett kinesiskt SpaceX

Även om det till viss del kan stämma, så är dock liknelsen något haltande. De kinesiska raketerna är tio meter höga och har bara en kapacitet på 100 kilos last. SpaceX första raket var 21 meter (Falcon 1), nuvarande (Falcon 9) är 70 meter hög och har närmare 23 tons lastkapacitet. Bjässen Falcon Heavy ska klara över 63 ton – så Onespace är inte i närheten när det kommer till storlek.

Läs mer: Elon Musk avslöjar superraketens ”form”

Det är för tidigt för att säga om Onespace kommer att lyckas i sin vision att bli en av världens största i businessen. De må vara det första kinesiska privatbolaget, men de har stor konkurrens från både etablerade västerländska bolag – samt en uppsjö av nystartade kinesiska som slåss om samma statsbidrag.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt