Här är kartan i Vulpecula

2007-05-15 16:00  
Numera kartlagd

För första gången har astronomer kunnat framställa en karta över en planet i ett avlägset främmande solsystem.<br></br>Kartan visar temperaturvariationerna på den varma planetens yta.

Än så länge har inget teleskop kunnat fotografera planeter i främmande solsystem. Men med hjälp av avancerade mätningar har astronomer kunnat påvisa att sådana existerar. Nu har forskare till och med kunnat framställa den första kartan över en sådan planet, skriver den amerikanska rymdstyrelsen Nasa i ett pressmeddelande.

Planetens namn är HD 189733b och finns i ett solsystem i stjärnkonstellationen Vulpecula på 60 ljusårs avstånd från jorden.

Kartan som framställts med hjälp av data från rymdteleskopet Spitzer är en väderkarta som visar planetytans temperaturvariationer. Planeten, som är en gasplanet liknande Jupiter, snurrar mycket nära sin stjärna och är därför mycket varm.

Omloppstiden är endast omkring två dygn och planeten vänder hela tiden samma sida mot stjärnan.

Ett syfte med kartan är att ta reda på hur väl planetens vädersystem kan distribuera värmen från planetens dagsida till dess nattsida.

Den sida som alltid är vänd mot stjärnan har temperaturen 930 grader Celsius. Men planetytan som alltid ligger i skugga är bara några hundra grader kallare.

Av det drar forskarna slutsatsen att planeten är en blåsig plats med vindstyrkor kring tio tusen kilometer per timma.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer