Här är insidan på Samsung Galaxy Fold – ”oroväckande ömtålig”

2019-04-25 10:15  
Tekniksajten Ifixit har skruvat isär en Samsung Galaxy Fold. Foto: Ifixit

Tekniksajten Ifixit har skruvat isär en Galaxy Fold och hittat en tänkbar förklaring till varför flera recensionsexemplar av telefonen gått sönder.

Samsungs vikbara mobil Galaxy Fold har fått en tuff start. Efter att flera recensionstelefoner gick sönder valde den sydkoreanska mobiljätten att skjuta upp lanseringen.

I flera fall verkar problemen ha berott på handhavandefel. Den vikbara skärmen har en skyddsfilm som inte får avlägsnas – något recensenterna inte uppmärksammades på. Men åtminstone tre telefoner har gått sönder trots att skyddsfilmen fått stanna kvar, enligt The Verge.

Läs mer: Huawei-toppens sågning av Samsung Galaxy Fold

Nu tror sig komponentexperterna på tekniksajten Ifixit ha en tänkbar förklaring. De har skruvat isär en Galaxy Fold i dess beståndsdelar och kan konstatera att mobilen verkar väldigt känslig för smuts och damm.

Stora glipor i konstruktionen

När telefonen viks ihop uppstår flera glipor runt skärmkanterna där smuts enkelt kan leta sig in i telefonens innanmäte, menar Ifixit. Vid själva vecket finns till exempel en sju millimeter stor öppning. Om något letar sig in där finns risk att det fastnar under den känsliga OLED-skärmen, vilket snabbt kan leda till utbuktningar, döda pixlar eller rentav en helt förstörd skärm.

Vanliga mobiler är betydligt mer kompakta och de har sällan några större glipor i konstruktionen. Dessutom skyddas skärmen utåt av tjockt härdat glas. Men av naturliga skäl är det ingen lösning för en vikbar telefon. Trösten är väl att det är mycket mindre risk att skärmen spricker, fast vad hjälper det om den hinner fördärvas av smuts.

Läs mer: Efter skärmskandalen: Samsung återkallar alla Galaxy Fold

Allt är inte beckmörkt. Ifixit konstaterar att själva vikanordningen verkar robust och gångjärnen ser ut att vara hållbara nog att klara av de 200 000 vikningar som Samsung utlovat.

”Oroväckande ömtålig”

Men återigen finns ett problem. Ifixit skriver att det inte finns något som skyddar gångjärnen mot smuts, och vid det här laget vet vi att smuts kan ta sig in i mobilens innanmäte – och hur väl fungerar gångjärnen om små smulor hittar in?

Ifixits sammanfattade bedömning är att telefonen är ”oroväckande ömtålig”. De skriver att Samsung skulle kunna lägga den extra tid de nu har köpt sig på att ordna något slags skydd mot damm och smuts i innanmätet, vilket skulle kunna göra den snäppet mer robust.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer