Här är huset inte ens kvalster får plats i

2018-05-21 16:01  

Trångboddhet är sällan något gott – men att bygga smått är en dygd. Nu har franska forskare lyckats med bedriften att skapa världens minsta hus. Och här pratas det inte om m2 – utan om µm2.

Konceptet ”lab-on-fibre” är en teknik som handlar om att man ska integrera miniatyrenheter direkt på optiska fibrer. Något som gör att man kan utveckla nya optiska system. Men även om vinsterna med tekniken beräknas vara otroligt stora – har det hittills varit svårt att skapa tillräckligt små (och användbara) enheter. Ett av de stora problemen är att nanorobotarna inte klarar av att bygga så i så liten skala.

Men nu har man kommit ett steg längre. Forskare vid det franska Femto-ST institutet har tagit fram ett system som klarar jobbet. Nanofabriken µRobotex klarar av att bygga minimala enheter, och forskarna har demonstrerat dess kapacitet genom att bygga ett hus som är så litet att inte ens ett kvalster kan tränga sig in genom dörren. Forskningen beskrivs i en artikel i Journal of Vacuum Science and Technology A.

– Vi beslöt oss för att bygga mikrohuset på fibern för att visa att vi klarar av att realisera dessa mikrosystem ovanpå en optisk fiber med väldigt hög exakthet, säger Jean-Yves Rauch en av författarna till artikeln.

Flera tekniker kombineras i skapandet av huset

För att få till bygget kombinerade ingenjörerna olika tekniker. Jonstråleskärare (Focused ion beam) gasinjektionssystem samt en minimal robot har använts i en vakuumkammare. Skäraren användes dels för att ”klippa” i ett silikonmembran och dels för att ”svetsa” ihop kanterna. Men inte bara det taket har även fått strukturen av takpannor – något man klarade genom att sänka effekten på jonstrålen och använda sig av gasinjektionssystemet. Det senare gjorde man för att visa hur exakt systemet kan vara.

– För första gången har vi lyckats att realisera mönstring och sammanfogning med mindre än två nanometers felmarginal. Vilket är ett väldigt viktigt resultat inom robotik- och optikområdena, säger Rauch.

Läs mer: Ny nanorobot bygger molekyler i rasande fart

Flera av stegen i processen är redan automatiserade, men trots det krävde bygget att två ingenjörer manuellt styrde det hela med hjälp av flera datorer. I framtiden siktar man på full automation.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt