Här är Hawkings teori om svarta hål

2016-01-12 05:00  

Svarta hål har ett minne och informationen som sugs in i dem är inte förlorad för alltid. I förra veckan publicerade Stephen Hawking artikeln som förklarar teorin han lanserade i somras.

Stephen Hawking menar sig ha hittat en lösning på den så kallade informationsparadoxen, det vill säga att det hittills verkat som att information om allt som sugs in i svarta hål på sikt försvinner. Men det tillåter inte kvantmekaniken.

Under en konferens i Stockholm lanserade han teorin att all den information som behövs för att kunna rekonstruera det infångade föremålet, in i minsta kvantmekaniska tillstånd, i själva verket har lagrats i rymden utanför hålet. Eller vid dess kant - den så kallade händelsehorisonten. Teorin har han utvecklat tillsammans med britten Malcolm Perry från Cambridge samt amerikanen Andrew Strominger på Harvard.

När teorin presenterades den 25 augusti fanns inga beräkningar med. Någon artikel hade inte heller publicerats. I förra veckan blev det ändring på den saken. Hela teorin är nu tillgänglig via arXiv.org.

I en intervju i tidskriften Scientific American säger medförfattaren Andrew Stominger att de har tagit konkreta och bevisbara steg mot att förklara hur information kan läcka ut ur ett svart hål efter att det har sugits in.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet tillhör en av dem som fick teorin presenterad för sig i somras.

– Jag har inte hunnit studera artikeln i detalj ännu, men fysikervärlden förhåller sig avvaktande. Det är fortfarande inte uppenbart vad det här leder till, säger Ulf Danielsson.

Samtidigt påpekar han att det nu finns mer att ta på nu sedan artikeln har publicerats.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stephen Hawking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer