Här är Googles nya dator

2012-10-19 11:32  
Nya Chromebook har en skärm på 11,6 tum och väger 1 kg. Foto: Google

Google och Samsung har presenterat en ny surfdator som i USA bara kostar 1 600 kronor.

Chromebook är en dator som kan liknas vid ett fönster mot nätet och kräver uppkoppling för att vara praktiskt användbar.

Nu har Google tillsammans med Samsung lanserat en ny Chromebook som i USA ska säljas för motsvarande 1 600 kronor.

Den ser ut som en vanlig bärbar dator modell mindre och använderr operativsystemet Chrome OS som i princip är en Linuxversion som kör Googles webbläsare Chrome.

Då lagringskapaciteten bara är 16 GB på ett flashminne är datorn helt beroende av "molnet" för att köra program och lagra filer. Då det är Google som ligger bakom konceptet är det främst företagets eget moln "Google Drive" som ska användas där den som köper datorn får 100 GB fritt lagringsutrymme.

Tanken med datorn är inte att den ska ersätta andra datorer utan mer vara ett komplement när man vill kolla e-post, kika på Youtubefilmer, nätshoppa, sköta bankärenden, kolla nyheter, videochatta, facebooka, göra läxorna och allmänt surfa runt.

En detalj som gör Chromebook lättillgänglig är att starttiden bara är tio sekunder.

Skärmen mäter 11,6 tum, vikten drygt ett kg, tjockleken två cm, batteritiden 6,5 timmar och processorn är Samsungs Exynos 5 Dual som bygger på ARMs nya Cortex A15.

Annan utrustning är SD-kortläsare, portar för HDMI 1.4, USB 2.0 och 3.0, webbkamera och tvåbands Wi-Fi 802.11 a/b/g/n.

Jan Melin

Mer om: Samsung Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer