Här är geväret som aldrig missar

2013-10-08 13:49  
När lasern fixerats i målet beräknar geväret kulbanan och avlossar skottet först när den "ditmålade" laserpunkten ligger mitt i siktets hårkors. Foto: Tracking Point

Nu säljs ett gevär som med hjälp av laser och sensorer alltid skjuter mitt i prick.

Det amerikanska företaget Tracking Point har utvecklat ett gevär som aldrig missar. Inte ens rörliga mål på avstånd upp till 1 000 meter.

Tekniken som kallas Precision Guided Firearms använder laserteknik och avancerade sensorer för att se till att kulan når sitt mål. Innan skott riktar skytten in en laserstråle som "målar" en siktpunkt på målet. Sedan är det bara hålla in avtryckaren. Men skottet avlossas inte förrän siktpunkten hamnat mitt i hårkorset.

Då har geväret beräknat den exakta kulbanan som krävs för träff. Indata till beräkningen kommer från sensorer som bland annat mäter avstånd, temperatur, lufttryck och vindstyrka.

Tracking Point presenterade sin teknik i en video som publicerades för ett år sedan. Det var då den enda informationen som fanns tillgänglig på företagets sajt. Men nu är den kompletterad med mer utförliga beskrivningar och en webbshop som säljer de tre modeller som finns i sortimentet.

Men samtliga av de omkring 500 vapen som ska tillverkas i år är redan sålda, skriver Cnet. Så för tillfället tar Tracking Point enbart emot förbeställningar av nästa års produktion där priset för ett vapen är omkring motsvarande 160 000 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/LvbyAcYjzlc?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Gevär Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer