Här är Fairphone 3 – den snälla mobilen är tillbaka

2019-08-27 16:55  

Efter nästa fyra år släpper den nederländska tillverkaren en ny modell av den modulära telefonen Fairphone.

Nederländska Fairphone har en ganska grundläggande idé. De vill sälja mobiler som ska hålla länge och är enkla att reparera samtidigt som de undviker konfliktmineraler, dåligt betald arbetskraft och alltför höga koldioxidutsläpp.

Efter ett nästan fyra år långt uppehåll är mobiltillverkaren nu tillbaka med en ny modell. Fairphone 3 har säljstart den 3 september och kommer att kosta 450 euro, vilket borde betyda runt 5 000 kronor i Sverige.

Läs mer: Därför ska alla nya mobiler ha en 3d-kamera

Det är en välbehövd uppfräschning, men räkna inte med något kraftpaket. Systemkretsen är en Snapdragon 632 och arbetsminnet ligger på 4 GB. Mobilen har ett internt minne på 64 GB, vilket kan utökas med hjälp av microSD.

Fairphone 3 – enkel att reparera

På utsidan har mobilen fått helt klart mer moderna dimensioner och ökar markant i storlek från Fairphone 2. Den här modellen är 2,5 centimeter längre, men antingen tunnare med sin 9,89 millimeter. Skärmstorleken på 5,65 tum känns också i linje med många av de mer populära modellerna på dagens mobilmarknad. Utseendet är ändå rätt säreget med ett transparent chassi så att innanmätet är fullt synligt.

Läs mer: Nu är Samsungs nya prestigemobil lanserad

Selfiekameran på 8 MP ligger inbäddad i en ganska bred övre skärmkant i toppen av displayen. På baksidan finns en ensam 12 MP-sensor som ska kunna filma i 4k-upplösing. Batteriet ligger på relativt blygsamma 3 000 mAh, men sägs räcka en hel dag. Vilket nog kan stämma med tanke på skärmstorlek och hårdvara.

Men dragplåstret med Fairphone är och förblir att telefonen är otroligt enkel att reparera. Den består av sju utbytbara moduler, så som batteri, kamerahus och skärm. Alla går att beställa via tillverkarens hemsida för en ganska så blygsam kostnad.

Teknisk specifikation:

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Mått: 158 x 71,8 x 9,89 mm

Skärm: 5,65 tum lcd, 18:9, 2160 x 1080, 427 ppi.

Vikt: 187,4 g.

Ram och lagringsminne: 4 GB + 64 GB, vilket kan utökas med micro-SD.

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 632, åtta processorkärnor.

Kamera: 12 MP huvudkamera (f/1.8), 8 MP selfiekamera (f/2.0)

Batteri: 3 000 mAh.

Pris: 450 euro.

Övrigt: Fingertrycksavläsare, hörlursuttag (3,5mm), usb c, dubbla sim-kort, IP54.

Simon Campanello

Mer om: Fairphone mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer