Här är det första <br/>fotot av en människa

2010-10-28 10:13  
Bilden från Paris är fotograferad 1838 av fotografins skapare Louis Daguerre.

I ett fotografi från 1838 syns en person som får sina skor putsade. Det är förmodligen första gången en människa fångades av en kamera.

I september publicerade den kända amerikanska vetenskapsjournalisten Robert Krulwich ett foto från 1848 som kunde vara det första där en människa fanns med. En bloggare som kallar sig The Hokumburg Goombah lyckades hitta ytterligare i detaljer i bilden. Nu har han granskat en ännu äldre bild där han hittat en människa. Den är från 1838 och gör nu anspråk på att vara det första fotot som avbildar en person.

Bilden är tagen av den moderna fotografins skapare Louis Daguerre och visar en vy över Boulevard du Temple i Paris.

På en högupplöst kopia av bilden framträder i nedre vänstra hörnet en man som ser ut att få sina skor putsade.

Det märkliga är att inga andra människor eller fordon syns på bilden. Hokumburgs förklaring är att Louis Daguerre var tvungen att ha sin kameras slutare öppen i tio minuter för att fånga bilden. Då fastnade vare sig spatserande människor eller hästdroskor som rullade förbi på gatan. Bara mannen som fick sina skor putsade stod stilla tillräckligt länge. Och blev helt ovetande en historisk person.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer