Här är Boeings nya batteri för Dreamliner

2013-03-15 13:33  

Boeing har nu presenterat det nya batteriet för sitt plan 787 Dreamliner. Såväl batteriets konstruktion som tillverkningmetod och testprocedur har förändrats.

När ett batteri fattade eld på ett Boeing 787 Dreamliner i Boston 7 januari fick flygplanstypen flygförbud. Sedan dess har Boeing satsat hårt på att försöka eliminera brandriskerna och har nu presenterat ett nytt batteri.

Uppståndelsen och skriverierna om batterihaveriet har gett Boeing, och speciellt det nya planet, dåligt rykte och förmodligen skrämt iväg många potentiella framtida passagerare. Det kan vara ett skäl till att företaget varit mycket öppet i sin rapportering om incidentrapporter, myndighetsutlåtanden och arbetet med att minska brandrisken i batterikonstruktionen.

Nu har Boeing i ett pressmeddelande som kompletterats med bilder, video och pdf:er lämnat en detaljerad beskrivning av det nya batteri som tagits fram.

Några nyheter är att batteriet har fått en inneslutning av ett material som både isolerar elektriskt och termiskt och att den nya batterilådan är av rostfritt stål.

Boeing har även förändrat laddningsproceduren så att den blir "mjukare".

I informationsmaterialet om den nya konstruktionen berättas också om förändringar i tillverkningsprocessen, kvalitetskontrollen och testförfarandet.

Tidigare den här veckan sade Boeing att de första testflygningarna med de nya litiumjonbatterierna är nära förestående och förhoppningen är att flygförbudet för Dreamliner kan hävas redan i slutet av april.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer