Här är Apple-vd:n Tim Cooks enkla knep att minska mobilberoendet

2019-04-24 14:30  
Du ägnar alldeles för mycket tid åt din mobil, tycker Apples vd Tim Cook. Foto: IBL / TT

Folk använder sina smarta mobiltelefoner för mycket, tycker Apples vd Tim Cook. I en färsk intervju avslöjar han ett effektivt knep för att minska mobilberoendet.

Det var under en intervju på evenemanget ”Time 100 Summit” som Apples vd vädrade sina åsikter om användningen av smarta mobiltelefoner – och hur pass beroende många har blivit av sina ”nallar”.

Läs mer: Katastrof för Samsung – trasiga skärmar på vikbara Galaxy Fold

Det kan tyckas aningen magstarkt, med tanke på Apples del i, och enorma förtjänst av, det breda genomslaget för smarta mobiler. Men enligt Tim Cook har Apple aldrig haft något intresse i att folk ska använda sina telefoner konstant, skriver Business Insider.

– Det har aldrig varit ett mål för oss. Det är tydligt att vissa appar triggar användarna att fortsätta skrolla tanklöst, samt får dem att konstant plocka upp sina telefoner för att se vad som händer, sa Tim Cook under intervjun.

Tim Cook: Gör mobilen mig till en bättre människa?

Apples vd Tim Cook nämnde inga appar vid namn, men man får anta att han syftar på tjänster som Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat. Men vad kan du då göra för att minska mobilberoendet? För egen del har Tim Cook infört en enkel regel för att motverka behovet att ständigt plocka upp telefonen.

Läs mer: Huawei P30 Pro: Här är årets kameramobil

– Jag har rensat bort ett stort antal notiser som visas på mobilen. Jag frågade mig själv, behöver jag få tusentals aviseringar varje dag? Det tillför varken något värde till mitt liv, eller gör mig till en bättre människa.

Apple tar strid mot andra teknikjättar

Hans uttalande ska ses i ljuset av en marknadsföringsstrategi där Apple vill positionera sig som den teknikjätte som tar störst ansvar för integritetsfrågor, hantering av känsliga data och användarnas skärmtid.

Läs mer: Apple skrotar sin trådlösa laddare Airpower

Apple har, i likhet med Google, exempelvis lagt till en särskild funktion i sitt operativsystem som bland annat gör att du kan få aktivitetsrapporter som visar hur mycket telefonen används varje vecka, och vilka appar som är de största tidstjuvarna.

Så stänger du av notiser på mobilen

De som vill göra som Tim Cook, eller stänga av sina notiser helt, kan göra det i appen ”Inställningar” på Iphone eller Ipad. Genom att klicka på menyvalet ”Notiser” går det sedan att ställa in vilka appar som ska få visa notiser, och vilka som inte ska den möjligheten.

På Androidenheter går det att göra samma sak genom att öppna ”Inställningar”, och sedan skrolla ned till menyvalet ”Aviseringar”. Där kan du ställa in att enbart vissa appar ska få visa notiser – eller att ingen app får göra det över huvud taget.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Tim Cook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer