Här är allt vi vet om 2021 års nya Iphone

Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors

Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om pris, släppdatum och funkioner inför lanseringen av Apples nya mobil Iphone 13.

2021-01-19: Fingeravtrycksläsaren gör comeback?

Årets versioner av Apples smarttelefoner kan komma att få namnet Iphone 12S. Och det är förstås en indikation på att uppgraderingarna jämfört med fjolårets Iphone 12-familj - som bland annat bjöd på en ny design och en minimodell - är relativt blygsamma.

Om nya uppgifter från Apple-experten och Bloomberg-reportern Mark Gurman är något att gå efter lär dock åtminstone en nyhet bli omdiskuterad: Apple uppges överväga att avlägsna lightningporten på en eller flera av årets Iphone-modeller. Som du kan se nedan i den här artikeln har det här rapporterats tidigare, och det är oklart om Gurman talat med samma källor som sajten Macrumors.

Utan lightningport kan en sådan telefon laddas trådlöst via exempelvis Apples egna magnetiska Magsafe-laddare.

En annan uppgift i Bloomberg-artikeln är att Apple kan komma att förse årets Iphone-modeller med fingeravtrycksläsare som i så fall ska bakas in i skärmen (Apples tidigare lösningar med fingeravtrycksläsare har placerats nedanför skärmen). Det här sägs inte innebära några förändringar för Face Id, den ansiktsigenkänningsteknik Apple använt sedan 2017, men det blir ett extra alternativ som bland annat gör det enklare att identifiera sig om man bär ansiktsmask.

Vid sidan om spekulationer kring årets modeller skriver Mark Gurman att Apple arbetar med en vikbar telefon, men det sägs vara högst osäkert om företaget någon gång kommer att lansera den.

2020-12-01: Nästa Iphone helt utan portar?

Lanseringen av Apples nästa telefon ligger många månader bort, men i sedvanlig ordning har ryktessäsongen redan dragit igång.

# Sajten Macrumors skriver att 2021 års Iphone, den trettonde i ordningen, sannolikt kommer att släppas i fyra modeller, precis som Iphone 12. I år fick Applelurarna en ny design, och enligt förhandsryktena kommer plattare formen att bestå även under nästa år. Det skulle innebära att telefonerna får storleken 5,4 tum, 6,1 tum och 6,7 tum.

Även 2021 års Iphone 13 kan få samma design som årets Apple-lurar, enligt rykten. Foto: Macrumors

• En intressant spekulation är att Apple ska skippa Lightning-porten på åtminstone en av 2021 års fyra Iphone 13-modeller. Telefonen skulle i så fall förlita sig helt och hållet på trådlös laddning, vilket Ny Teknik spekulerade om i vårt test av Iphone 12 Mini.

Ryktena om att åtminstone en av Iphone-modellerna med väntat släpp 2021 kan bli utan portar dök upp redan för två år sedan. Vi får se vad tiden utvisar, helt enkelt.

• Enligt den välkända Appleläckaren Jon Prosser kan nästa Iphone få en lagringskapacitet på maximalt 1 terabyte. Det skulle innebära en fördubbling av lagringen, då Apple haft 512 gigabyte som tak sedan lanseringen av Iphone XS.

Kalle Wiklund

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Iphone 13

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer