Här är 20 tekniktips som får dig att klara julen

2017-12-17 07:12  

Filmer, prylar, böcker och upplevelser. Ny Teknik önskar god jul med tips om allt från mc-origami till Ur-Saaben.

1. Star Wars: The Last Jedi  – en given bioupplevelse

Skywalker-sagan fortsätter – och visst vill du eller någon i din närhet hänga med? Hjältarna från The Force Awakens ansluter sig till de galaktiska legenderna i ett äventyr som avslöjar Kraftens uråldriga mysterier. Den 13 december hade filmen premiär – och lär rulla på biograferna ett tag till.  Pris: Cirka 150 kronor.

2. Den perfekta katten är en robot

Qoobo kan vara den perfekta katten. Den är mjuk och lyhörd. Den kommer aldrig att repa dina möbler, eller lämna dig. Rent utseendemässigt skiljer den sig ganska mycket från en riktig katt. Den har inget huvud, inga ben eller klor. Kort sagt kan man säga att det är en ett kilo tung pälsboll med en svans som viftar. Ett perfekt sällskapsdjur med andra ord.
Pris: Cirka 1 000 kronor.

3. Drönare – leksak för både vuxna och barn

Den dyraste drönaren på en svensk prisjämförelsesajt kostar över 300 000 kronor. Den billigaste knappt 200 kronor. Väljer du att köpa en kan vi förmoda att du kanske väljer en däremellan. Oavsett prisklass så får du en  rolig pryl som uppskattas av både vuxna som barn. Steppa upp ditt semesterfotogame, eller gör det till sport att fånga de bästa soluppgångarna från fågelns höjder.
Pris: 200–300 000 kronor.

4. Musik för finsmakaren – gammalt möter nytt

Saknar du tiden då musiken kom från en rustik möbel? Wrensilva är en amerikansk musikmöbeltillverkare. Det kan tyckas omodernt med stora bökiga möbler i dag – men om de innehåller dagens teknik då? Wrensilva har uppdaterat sina tjusiga musikmöbler med två stycken Sonos Play 5. På insidan hittar man också en vinylspelare. På ovansidan av möbeln finns ett fysiskt vred. Där man ställer in källor och volym. Eller så synkar du bara med Sonos-appen.
Pris: Cirka 41 000 kronor.

5. Ta pappersflygplanet  till nya nivåer

De flesta har någon gång vikt ett pappersflygplan, kastat iväg det och sett det sakta dala mot marken. Med Power Up 3.0 blir flygäventyret betydligt längre.

Det är en konstruktion som förvandlar ett pappersflygplan till ett motordrivet dito. I förpackningen ligger propellrar och specialpapper som lämpar sig särskilt bra. Planet går att kontrollera med en app som man laddar ned gratis.
Pris: Cirka 400 kronor.

6. Upplev en tom arkadhall  – full av vr-teknik

Ett gammalt koncept har vaknat till liv med hjälp av ny teknik. Arkadhallarna är tillbaka – tack vare virtual reality. Micha Velasco har 300 tomma kvadratmeter till sitt förfogande. Väggar, golv, tak och mörker. Velasco räknar med att folk kommer att vilja lösa inträde. För när besökaren fått sin biljett får den spänna ett vr-headset om huvudet, varpå den tomma ytan kan förvandlas till vad som helst. Vrex Stockholm öppnar vr-hallen i januari och kommer att vara placerad i Bromma.

7. Ett jullov på museet

Vad kan vara bättre för en tekniktokig familj än att besöka Tekniska museet i Stockholm under jullovet? Experimentera i kemins anda. Magiska vätskor som tycks gå emot fysikens lagar och flygande tabletter.

Spela vr-spel med rymdtema, ett fartfyllt äventyr där man ska skjuta ner attackerande rymdskepp. Eller varför inte bränna av en 5-kamp? Utmana hela familjen i vinterspelen.
Pris: 150 kronor och 100 kronor.(vuxen och barn)

8. Läs Liv 3.0: att vara människa i en tid av ai

En guide till alla utmaningar och val i vår strävan efter en fantastisk framtid för liv, intelligens och medvetande på jorden och långt ut i rymden, så beskriver Tesla-grundaren Elon Musk boken som är skriven av den svenska superfysikern Max Tegmark.

Om vi skapar en övermänsklig intelligens, skulle det då vara möjligt att kontrollera den? Kan vi över huvud taget försäkra oss om att användningen av ai gynnar oss? Frågor som Max Tegmark betraktar i sin bok Liv 3.0.
Pris: Cirka: 199 kronor.

9. Ta lyxfarkost mot en främmande planet

Passengers är ett småostigt science fiction-äventyr från 2016 väl värd sina 116 minuter. Farkosten Avalon är på väg genom rymden till koloniplaneten Homestead II, en resa som ska ta 120 år från jorden. Med sig har den 5 000 passagerare – alla sover i sömnkapslar. Tanken är att de ska vakna upp fyra månader innan de landar på den nya planeten. Men vad tar man sig till om ens kapsel går sönder och man vaknar för tidigt? På tok för tidigt.
Pris: Cirka: 100 kronor.

10. Arkadmaskin på väggen – hemma!

Det låter nästan för bra för att vara sant. Det finns de som när en dröm om att någon gång få ställa en arkadmaskin hemma. De klassiska varianterna är ofta stora, kanske för stora. Men de här minivarianterna som man hänger på väggen behöver inte ta så stor plats, de sticker ut runt 40 centimeter från väggen. Och de är himla tjusiga. Kanske dags att du unnar dig en? Tillverkare är Basement Arcade.
Pris: Cirka 10 000 kronor.

11. Ai hjälper dig att  hålla farten uppe

Din löprunda blev precis rätt mycket bättre, och rätt mycket jobbigare. Med Vis lurar kommer också en personlig tränare i form av ai.

Hörlurarna känner bland annat av din hastighet och hjärtrytm. Med hjälp av den tillhörande appen kommunicerar ai:n med din data och matchar den mot dina uppsatta mål för att drilla dig på rätt sätt. Prata med hörluren och den ger dig status på hur rundan går.
Pris: Cirka 1 600 kronor.

12. Bygg din egen dator

Företaget Kano säljer byggsatser för att bygga sin egen dator eller sitt eget system med rörelsedetektorer. Inspirationen kommer från Lego och tanken är att barn ska lockas att lära sig programmering.

Satserna innehåller en illustrerad manual som påminner om en sagobok.
Pris: Cirka 300 kronor (rörelsesensorkit) eller 2 000–3 300 kronor (datorkit).

13. Läsvärt i brevlådan

Teknikprylar i all ära, det bästa sättet att hålla sig à jour med teknikutvecklingen är ändå att läsa Ny Teknik. En prenumeration på helår kostar 2 995 kronor.Om du även är historiskt intresserad kan vi tipsa om Teknikhistoria, magasinet om människorna som gjorde det omöjliga möjligt
Pris: Fem nummer av Teknikhistoria kostar 199 kronor.

14. Prata med toaletten

Det finns flera olika experimenthus på tekniktema för barn, men vi vill slå ett slag för relativt nyöppnade Exploratoriet i Skellefteå. Här finns interaktiva experiment på temat staden, skogen och solen. Till exempel kan du prata med den talande toalettstolen, koppla ihop vatten- och avloppsledningar eller testa vattenkraftens möjligheter genom att skapa fördämningar och få turbiner att snurra.
Pris: 80 kronor per person.

15. På 67 meters djup

På 1600-talet var Falu gruva landets största och modernaste arbetsplats. Nu är landskapet kring Stora Kopparberget utsett till världsarv av Unesco.

67 meter under marken kan du fortfarande uppleva historiens vingslag i mäktiga salar och vindlande gruvgångar. Guidade visningar ges året om.
Pris: 165 kronor (för vuxen).

16. Möt Ur-Saaben

Saabs bilmuseum i Trollhättan, som numera heter Saab Car Museum, har en samling om cirka 120 bilar. Ett 70-tal är utställda i lokalerna.

Här kan du se Ur-Saaben från 1947, Saab 92001, men också prototyper, provbilar och tävlingsbilar.
Pris: 100 kronor (för vuxen).

17. Nya Iphone X

2017 års stora telefonnyhet är Iphone X, Apples toppmodell. Med ansiktsinloggning och utan hemknapp är den en given julklapp – om man är beredd att hosta upp ett femsiffrigt belopp.
Pris: Cirka 11 300 kronor.

18. Vik origami av motorcyklar

Tröttnat på vanligt julpyssel? Yamaha erbjuder gratis pappersmodeller på sin hemsida (global.yamaha-motor.com, välj paper crafts under showroom).

Skriv ut några pdf-filer, klipp ut delarna och sätt i gång att vika. Här finns modeller på lejon, zebror och pandor och massor, verkligen massor, av motorcyklar.
Pris: 0 kronor.

19. Hybridkonsol för  den speltokige

För spelgalna personer är Nintendos nya spelkonsol Switch en spännande nyhet. Det är en hybridvariant som gör det möjligt att spela både stationärt och bärbart. Antingen kopplas den till tv:n eller så tar man med sig den portabla skärmen.
Pris: Cirka 3 300 kronor.

20. HTC Vive

HTC:s vr-glasögon Vive, som lanserades förra året, är dyrast på konsumentmarknaden och kräver mest prestanda av datorn men ger också bäst upplevelser. Allt enligt Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö, som lät vänner och familj testa Vive under förra julen.
Pris: Cirka 6 500 kronor.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer