Han ska göra hockeyspelare bättre med hjälp av forskning

2017-10-11 16:04  
Frölunda ska bli bättre med hjälp av forskning. Foto: TT

Erik Lignell är säker, forskning ska göra ishockeyspelare bättre.

Han är Sveriges och Nordens första doktorand i matchanalys i ishockey, nu ska Erik Lignell göra ishockeyspelare bättre med hjälp av forskning.

Det han i första hand kommer att analysera är skotthastighet, passningsteknik och åkstil. Det här för att öka förståelsen för vad som sker och hur det påverkar spelet.

– Det handlar till exempel om att analysera alla avslut under en match. Att titta på farliga situationer och hur man når fram till situationer som senare blir ett mål. Och på samma sätt se till att inte släppa in ett mål, säger han till Vetenskapsradion.

Läs mer:

Läs mer: Sensorer förbättrar starterna i skicross

Lignell är samverkansdoktorand i idrottsvetenskap på Göteborgs universitet och jobbar som analytiker och assisterande tränare för SHL-laget Frölunda Indians.

Tillsammans med övriga tränare tar Lignell fram videosekvenser som sedan visas för spelarna, som ett led i att utveckla spelet.

– Detaljerade analyser genom såväl systematiserad GPS-kunskap som fysiologisk kunskap bidrar exempelvis till att utveckla träningsplaneringar och till bättre taktiska dispositioner, säger professor Claes Annerstedt, prefekt vid institutionen till sajten Forskning.

Viktor Krylmark

Mer om: Ishockey

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer