Han hör med tungan

2015-01-22 11:28  
Olika ord ger olika mönster som representeras av elektroder som känns av tungan. När den hörselskadade lärt sig dessa mönster kan tungan ersätta hörseln. Foto: Colorado State University

Ett nytt hjälpmedel för döva använder tungan som "öra".

Forskare vid Colorado State University i USA har utvecklat ett nytt hjälpmedel som ska hjälpa döva personer att "höra" med tungan.

En liten mikrofon fångar upp ljudvågorna från den som talar och omvandlar dem till elektriska pulser där olika sekvenser representerar olika ord. Pulserna skickas sedan trådlöst via Bluetooth till en platta i munnen försedd med små elektroder som aktiveras i olika mönster som känns med tungan och kan tolkas som bokstäver och ord av hjärnan.

Tekniken kan liknas vid brailleskrift där upphöjda punkter på ett papper hjälper blinda att läsa med fingrarna.

Liksom punktskrift tar tid att lära sig krävs en relativt lång inlärningsperiod för att kunna höra med tungan men mer än ett par månader ska det inte ta, enligt en video om projektet.

Den prototyp som forskarna tillverkat är relativt stor och klumpig och bara till för den vidare utvecklingen. Målsättningen är att krympa den så den inte blir större och mer obekväm att använda än en liten tandställning.

Resultatet av arbetet anses så lovande att forskarna sökt patent och bildat ett företag som ska kommersialisera tekniken.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer