Han ger alla djur och växter nya namn

2014-02-25 12:52  

En amerikansk forskare vill ha ett nytt namnsystem för allt levande som baseras på arternas dna-sekvens.

Det vetenskapliga namnet på arten människa är Homo sapiens. Den amerikanska forskaren Boris Vinatzer tycker att 1a0b18c0d1e0f0g0h är ett bättre namn.

Han är verksam vid Virginia Tech och har utarbetat en helt ny metod för att namnge alla levande arter som växter, svampar, bakterier och djur, skriver universitetet på sin webbplats.

De nya namnen i form av en kod är relaterad till respektive arts dna-sekvens.

- Tekniken att bestämma den har utvecklats oerhört under senare år och nu kan vi skilja mellan alla bakterier, växter eller djur till ett mycket lågt pris, säger Boris Vinatzer i pressmeddelandet.

Syftet är att forskare snabbt och enkelt ska kunna se släktskapen mellan olika arter på ett exakt och standardiserat sätt.

Den namngivning som används idag bygger på den svenska botanikern Carl von Linnés över 200 år gamla klassifikationssystem som bara delvis visar släktskapen mellan olika arter. Att namnge en nyfunnen art i det systemet kan även ta lång tid när organismens fysiska egenskaper först måste bestämmas.

Med den nya metoden kan namnet efter en dna-sekvensering bestämmas snabbt och visar samtidigt tydligt det genetiska släktskapet med andra arter.

Men Boris Vinatzer vill inte att hans nya namn ska ersätta Linnés klassifikationssystem. De nya namnen ska bli ett komplement som ger mer information om organismen och snabbt identifierar nya arter då processen enbart bygger på artens genetiska kod.

En nackdel med den nya metoden är att det krävs organiskt material för att kunna fastställa dna-sekvensen. Det gör att arter som bara finns bevarade i fossil form inte kan få ett nytt namn, skriver Wired som även undrar hur det nya systemet ska implementeras då universitetet patentsökt metoden vilket gör att de som vill använda den måste skaffa en licens eller riskera  rättsliga åtgärder.

Jan Melin

Mer om: Genetik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer