Han byggde första bärbara elkanonen

2015-10-21 08:22  

Ett hembyggt eldrivet vapen skjuter iväg projektiler med 900 km/h.

Den amerikanska krigsmakten har utvecklat eldrivna kanoner i tio år och 2016 ska den första bestycka ett fartyg. Elkanoner utvecklas även för stridsvagnar men där blir problemet elförsörjningen. Fartygsvarianten kräver exempelvis 30 Megajoule vilket inte är något problem för ett kärnkraftsdriver fartyg men oklart hur den energin ska alstras i ett fordon.

Ett liknande vapen har nu byggts av amerikanen David Wirth som delvis tillverkat sin elkanon med en 3d-skrivare. Enligt byggets webbsidor är vapnet den första bärbara elkanonen.

Projektilerna som är av metall eller grafit skjuts iväg av ett magnetfält som alstras av två parallella strömförande skenor. Men det behövs mycket elenergi för att få iväg skotten. I David Wirths vapen används sex kondensatorer på vardera 5,5 mF som tillsammans väger nästan tio kg.

Elen kommer från ett litium-polymerbatteri på 12 V som via en växelriktare ökas till 120 V och sedan transformeras till 1 550 V och därefter likriktas för laddningen av kondensatorerna.

De kan då avge 1 050 Volt och 1,8 kJ per skott och projektilerna får en hastighet på 250 m/s, enligt uppgifter från projektets webbplats.

För att kunna kontrollera och styra de stora energimängderna har David Wirth byggt en övervakningsenhet baserad på mikrokontrollern Arduino. Den ser till att kondensatorernas spänning, strömstyrka, temperatur samt batterispänningen håller sig inom ramarna för en jämn laddning och hantering av vapnet.

Jan Melin

Mer om: Elkanon Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer