Han är bästa Formel 1-föraren

2016-04-15 16:05  
Juan Fangio blev världsmästare i Formel 1 fem gånger under 1950-talet i fyra olika team.

Enligt statistiska beräkningar är Juan Fangio tidernas främste Formel 1-förare.

Forskare vid University of Sheffield i Storbritannien har räknat ut att Juan Fangio som tävlade under 1950-talet är den bäste Formel 1-föraren genom tiderna. Trots att det finns andra förare som både vunnit fler lopp och blivit världsmäster fler gånger. Med det som utgångspunkt hade Michael Schumacher korats som den främste.

Men forskarna har i stället viktat förarnas prestationer mot kvaliteten på deras respektive stall och bilar med hjälp av data från racerlopp mellan 1950 och 2014 som bearbetats statistiskt, skriver universitetet och refererar till en rapport i Journal of Quantitative Analysis in Sports.

Utgångspunkten är att forskarna menar att en förare som vinner ett lopp med en bil från ett stall som brukar hamna långt bak i resultatlistorna gör en bättre prestation än en förare från ett toppstall som ofta vinner och får då en högre poäng.

En förare som ofta vinner samtidigt som stallkamraten hamnar på andra plats får inte heller så hög poäng i forskarnas beräknings.

En annan utgångspunkt är att bilar från samma stall anses vara relativt likvärdiga när det gäller prestanda vilket gör att en förare som kommer långt före sin stallkamrat får högre skicklighetspoäng än om de gått i mål ungefär samtidigt.

En slutsats i forskarnas rapport är att teamens kvalitet är sex gånger viktigare än förarnas skicklighet när det gäller att vinna på en racerbana. När tävlingarna körs i städer är inte bilarnas kvalitet riktigt lika avgörande. Där finns det mer utrymme för förarnas skicklighet när det gäller att ta målflagg.

De fem förare som enligt de statistiska beräkningarna toppar listan är:

1. Juan Manuel Fangio

2. Alain Prost

3. Fernando Alonso

4. Jim Clark

5. Ayrton Senna

Och på plats 20 finns Ronnie Peterson som ende svensk bland de 50 första.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer