Hämta el och vatten från molnen

2014-09-12 09:24  

I ett nytt projekt ska ballongburna nät fånga in vatten från moln som leds ner i rör där vattnet driver elgeneratorer och tas tillvara för att drickas.

Ett gäng ryska forskare har byggt ett system som fångar in fukten i moln och dimma och utnyttjar det för att producera dricksvatten och el.

Alla komponenter i tekniken är välkända men har inte tidigare satts samman till ett fungerande system i den skala som forskarna vill bygga.

Stora textilnät har exempelvis i århundraden används för att extrahera vatten från moln, skriver Phys.org.

I det ryska projektet som heter Air HES bärs näten upp av ballonger som stiger till omkring 3 000 meter. Vattnet som fångas in leds sedan ner till marken via rör där tyngdkraften gör att vattnet får tillräcklig fart för att driva en elgenerator via en turbin. Vattnet kan även helt eller delvis tas tillvara och ge dricksvatten.

Just nu testas en liten prototyp som ger omkring fem liter vatten per timma. Men forskarna vill bygga en fullskalemodell och har vänt sig till Indiegogo för att samla in pengar till den.

I presentationen på Indiegogo redovisas en beräkning för en anläggning som skulle kunna ge 20 kW el och kosta omkring motsvarande 75 000 kronor.

En målgrupp för den nya energitekniken är byar i länder där det är ont om både dricksvatten och el.

På sikt planerar forskarna att offentliggöra alla tekniska specifikationer för dem som själva vill bygga en anläggning.

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer