Halva priset för godstransport till ISS

2015-05-20 11:14  
Transportsatelliten Kounotori. Foto: Japanska teknikministeriet

Transportsatelliten Kounotori som kan bära sex ton förnödenheter till rymdstationen ISS ska få en hälften så dyr efterföljare.

Japanska ministeriet för teknik och vetenskap planerar att utveckla en rymdfarkost som ska få nästan samma lastkapacitet som Kounotori, men som bara ska kosta hälften så mycket att tillverka.

Den tio meter långa och 4,4 meter vida cylinderformade rymdfarkosten kan bära sex ton gods, exempelvis vatten, mat och utrustning för experiment ombord på internationella rymdstationen ISS.

Fyra Kounotori har byggts och skickats iväg till ISS, den senaste 2013. Varje rymdfarkost kostar 1,4 miljarder kronor att bygga.

Nu vill japanska teknikministeriet bygga en enklare och lättare variant av Kounotori som planeras kunna bära nästa lika stor last. Målet är att tillverkningskostnaden ska halveras.

Under perioden 2016 - 2020 väntas Japan sända iväg tre stycken transportsatelliter till ISS. Två av dessa är redan under tillverkning och är av Kounotori-modell. Men den tredje ska kunna byggas efter specifikationerna som gör den lättare och billigare, rapporterar tidningen Mainichi.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer