Håll värmen med metallkläder

2015-01-29 13:26  
Kläder som impregnerats med nanotrådar av silver reflekterar 90 procent av kroppsvärmen. Foto: Nano Letters

Med kläder av metall kan du stänga av bostadens värmeelement.

42 procent av all energi som används i världen går åt till att värma upp bostäder. Med varmare kläder kan den siffran sänkas ordentligt tror forskare vid Stanford University i USA. Tjocka tröjor och vinterjackor är emellertid för de flesta inget alternativ i hemmet. Men nu har forskarna utvecklat en metod som kan göra vanliga kläder mycket varmare. Den går ut på att doppa kläderna i en lösning av nanotrådar av silver, AgNW. Med en sådan impregnering reflekterar kläderna 90 procent av kroppsvärmen jämfört med vanliga kläder som bara reflekterar 20 procent, skriver Phys.org.

Enligt forskarna märks knappt någon skillnad mellan vanliga kläder och de som försetts med nanotrådar. Impregneringen ökar bara vikten med 0,1 gram per kvadratmeter vilket gör att kläderna man bär bara blir ett gram tyngre. Kläderna är dessutom så porösa att de kan ventilera bort svett från kroppen och tål vanlig maskintvätt.

Vid sidan av att erbjuda en passiv isolering kan metallkläderna även bli aktiva värmeelement om de kopplas till ett batteri. En spänning så låg som 0,9 volt kan göra att de får en temperatur på 38 grader Celsius, skriver forskarna i sin rapport.

Jan Melin

Mer om: Nanotrådar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer