Håll koll på hälsan med ”smart” tatuering

2017-10-02 17:19  
Foto: Harvard

Istället för att förlita dig på bärbar teknik kan du nu tatuera in sensorer som håller koll på kroppen åt dig.

Harvard och MIT har tagit fram en ”smart” tatuering. Med hjälp av den ska man kunna hålla koll på hälsan på samma sätt som med en bärbar teknikpryl, exempelvis en smart klocka.

Men till skillnad från en smart klocka är tatueringen inte beroende av batteri eller uppkoppling, på så sätt är den mer effektiv, menar forskarna.

Genom tatueringen placeras ett gäng sensorer direkt i huden, vilka sedan reagerar på den kemiska sammansättningen i kroppen. Genom att sedan skifta färger avslöjar tatueringen exempelvis uttorkning och förändrade blodsockernivåer. Den gröna färgen blir till exempel mer intensiv om kroppen behöver vätska.

– Vi tänkte, ny teknik, vad är nästa generation efter ”wearables”?, säger Ali Yetisen, som är forskningsassistent vid Massachusetts General Hospital. Så fick vi en idé om att förena biosensorer med huden.

Yetisen menar att det finns stora nackdelar med dagens bärbara teknik. De är inte fullt ut integrerade med kroppen, den korta livslängden på batterier, samt behovet av trådlös anslutning innebär vissa bekymmer.

– Vi ville gå längre än vad dagens befintliga bärbara teknik kan erbjuda.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt