Hackare stal 5 miljarder – vill lämna tillbaka pengarna

2021-08-11 13:19  
Hackare kan ha kommit över motsvarande ett miljardbelopp i en kryptokupp. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hackarna bakom tidernas största kryptovalutakupp vill lämna tillbaka vad de har stulit. "Vi har redan visat att vi är legender", säger tjuvarna.

Tiotusentals kunder kan tillsammans ha förlorat kryptovalutor för motsvarande 600 miljoner dollar, motsvarande 5,2 miljarder kronor. Det uppger det bestulna företaget, kinesiska Poly Network, som specialiserar sig på överföringar av kryptovalutor. Poly Network berättade om stölden på Twitter i går kväll och bad samtidigt hackarna lämna tillbaka pengarna.

Nu ser det ut som om tjuvarna faktiskt tänker göra det, skriver nyhetssajten Coindesk.

– Vi är redo att lämna tillbaka pengarna, skrev hackarna i ett meddelande till Poly Network.

– Vi har sökt Poly Network och bett om en adress att skicka pengarna till, skrev hackarna. I dag på morgonen lämnade de över kryptovaluta för 10 000 dollar som ett tecken på god vilja.

Läs mer: Här krossas tusen bitcoinservrar

It-säkerhetsföretaget Slow Mist är hackarna på spåren. Det har fått fram en mejladress, ip-address och tekniska fingeravtryck. Slow Mist skriver i ett uttalande att attacken måste vara planerad, organiserad och förberedd under lång tid, enligt ekonomisajten Bloomberg. Den börsnoterade kryptomäklaren Binance hjälper till med att spåra hackarna.

Stölden ska ha skett i flera olika valutor. Det är den största stölden av det här slaget någonsin.

Mer om: Kryptovaluta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer