Gulliga filmen med klättrande björnungen får forskare att rasa

2018-11-07 11:32  

Miljoner har sett filmklippet med den gulliga björnungen som kämpar sig upp till sin mamma på en snöig bergssida. Men det finns en baksida.

Du har säkert också sett den, ofta kopplat till ett meddelande om att aldrig ge upp: Filmklippet med den lilla björnungen som halkar allt längre ner för en snöig bergssida för att slutligen lyckas kämpa sig upp till sin mamma på bergskammen.

Nu får den ryska videon, sedd av miljoner, vildmarksexperter att rasa. De anser att drönaren är det som ställer till problem för björnarna från första början.

– Videon delas som en hjärtknipande metafor för uthållighet. Det är det inte. Det är en farlig aktion av en oansvarig drönaroperatör som borde veta bättre, skriver amerikanska forskaren Jacquelyn Gill i ett inlägg på Twitter.

– Att skada djurlivet för ett fotografi, en selfie eller en video är aldrig okej. Respektera djur genom att ge dem utrymme, och dela inte inlägg där djuren är uppenbart i nöd eller i fara bara för att någon vill bli viral.

Läs mer: Professor: Det här måste du veta om den duschande råttan

För den riktigt skarpögde finns det sekvenser i filmen som tyder på att drönaren får björnarna att reagera.

– Det är uppenbart att björnarna – baserat på hur det rör sig – blev extremt störda av drönaren, säger forskaren Mark Ditmer till Daily Mail.

Nu hoppas experterna att filmklippet ska få fler att se problemet med att använda drönare för att filma djur – framförallt vilda. 

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt