”Gudliknande” förfader till valen hittad i Egypten

2021-08-27 13:45  
Phiomicetus anubis, en förfader till dagens val har hittats i öknen i Egypten. Foto: DR ROBERT W.BOESSENECKER

Egyptiska forskare har upptäckt en ny art av en fyrfota val som levde för omkring 43 miljoner år sedan. Skallen från delarna av valskelettet påminner om den egyptiska guden Anubis.

Skelettdelarna av valen Phiomicetus anubis hittades i öknen i västra Egypten, rapporterar BBC. Djuret, en förfader till den moderna valen, uppskattas ha vägt omkring 600 kilo och varit cirka tre meter långt. Det levde både på land och vatten och hade starka käkar för att fånga byte, enligt den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society.

– Phiomicetus anubis är en ny nyckelart av val, och en avgörande upptäckt för egyptisk och afrikansk paleontologi, säger Abdullah Gohar, som lett studien, till Reuters.

Det är inte första gången som kvarlevor av valar med ben hittas, men valen från Egypten kan vara det äldsta fyndet hittills i Afrika.

Ett liknande fynd gjordes i Peru 2011, då en grupp forskare hittade en 43 miljoner år gammal valfossil med fyra ben och simhud mellan tårna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer