Grattis till första <br/>bärbara datorn

2011-04-04 11:57  

Den här veckan för 30 år sedan presenterades den första bärbara datorn. Den vägde tolv kilo.

Osborne 1 var den första kommersiellt tillgängliga bärbara datorn. Den lanserades i början av april 1981 av det amerikanska företaget Osborne Computer Corporation och kostade då 1 795 dollar.

Även om den marknadsfördes som ”bärbar” så är kanske ”flyttbar” en mer relevant beskrivning. För den vägde modiga tolv kg.

Datorn anses även vara den första som såldes tillsammans med tillhörande programvara. Exempelvis ordbehandlaren Word Star och kalkylprogrammet Super Calc. Operativsystemet var det då populära CP/M och datorn levererades även med de två programspråken Mbasic och Cbasic.

Processorn var en Z80 på 4 MHz och bildskärmen var även den blygsam med en storlek på fem tum som kunde visa 52 x 24 tecken.

Enligt Wired blev Osborne 1 en enorm succé och företaget visade upp en av de brantaste kurvor för intäktsökning som någonsin skådats. Men redan efter ett och ett halvt år var företaget konkursfärdigt. Ett skäl var konkurrerande produkter från bland andra Compaq.

Men Osborne gjorde även ett klassiskt misstag.

Trots att datorn sålde bra förannonserades efterföljare som skulle överträffa den existerande modellen med bred marginal. Problemet var bara att de här datorerna endast fanns på ritbordet. Det ledde till en försäljningsnedgång som företaget aldrig återhämtade. Men misstaget skapade ändå något som gått till historien, nämligen begreppet Osborneeffekten som blivit ett begrepp i marknadsföringsvärlden.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer