Grattis Mosaic!

2013-04-22 13:49  
Så här såg webbläsen Mosaic ut när version 1.0 släpptes 22 april 1993. Foto: NCSA

Webbläsaren Mosaic fyller 20 år. Det var den som öppnade webben för allmänheten.

22 april 1993 släpptes webbläsaren Mosaic 1.0. Det var en av de första grafiska webbläsarna och blev den som öppnade webben med alla dess möjligheter för den stora allmänheten. Tidigare användes främst textbaserade läsare som exempelvis Lynx men Mosaic erbjöd även bilder som dessutom integrerades med texten i stället för att öppnas i separata fönster.

Mosaic utvecklades vid National Center for Supercomputing Applications, NCSA, vid University of Illinois under ledning av Marc Andreessen som sedan dess fått åtskilliga utmärkelser för sin skapelse. Senast för en månad sedan när han tillsammans med fyra andra internetpionjärer blev utsedd som mottagare av det nyinstiftade brittiska The Queen Elizabeth Price for Engineering.

Men Mosaic fick snart en efterföljare som blev ännu större. Det var Netscape som även den skapades av Marc Andreesen i det nyskapade företaget med samma namn som webbläsaren. I mitten av 1995 använde 80 procent av världens surfare Netscape som utvecklades fram till 2008.

Ungefär samtidigt som Mosaic dök upp var det även premiär för Sveriges första webbsajt som drevs av dataföreningen Lysator i Linköping. Den var för övrigt den sjätte webbsajten i hela världen.

Den absolut första webbläsaren anses vara WorlWideWeb som skapades av Tim Berners Lee redan 1990. För att inte förväxlas med "World Wide Web" döptes den senare om till Nexus.

Mosaic och Netscape används knappast längre men föregångaren Lynx distribueras fortfarande. Då den bara visar text och ingen grafik är den snabb och presenterar webbsidor på ett sätt som är lätt att hantera med talsyntetisator eller en terminal för punktskrift, skriver Wikipedia.

Netscape var marknadsledande fram till 1999 då Microsofts Internet Explorer blev störst. Den lever vidare och är idag tillsammans med Chrome och Firefox de mest använda webbläsarna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer