Grafikkort bekräftar månlandningen

2014-09-23 14:15  

En 3d-modell av månytan ska tysta dem som inte tror på att astronauter varit där.

Ända sedan Apollo 11 besökte månen 1969 florerar konspirationsteorier om att allt var en bluff. Bilderna och filmerna som Nasa presenterade påstås vara tagna i en filmstudio på jorden.

Ett av "bevisen" är bilden av Buzz Aldrin när han kliver ner på månytan och är tydligt belyst trots att han befinner sig i skuggan av månlandaren.

Nu har amerikanska Nvidia släppt en video där de visar att bilden från månen är trovärdig. Företaget byggde upp en mycket realistisk 3d-modell av området kring månlandaren där var enda detalj från mångruset till landaren försetts med rätt färger och reflektionsförmåga. Som primär ljuskälla användes en modell av solen som fick lysa exakt från samma vinkel som när Buzz Aldrin klättrade ner från stegen.

När den kompletta 3d-modellen processades med Nvidias nya grafikkort Maxell GTX 980 kunde animatörerna i reltid granska varenda skugga och ljusreflektion i sin scen.

Men när de simulerade Buzz Aldrins kliv ner mot månytan såg de att han faktiskt befann sig i skugga precis som konspiratörerna sagt.

En fortsatt analys av bilderna från Nasa visade emellertid att 3d-byggarna missat en viktig detalj som hade en ljusstark reflektionsyta. När den placerades in i 3d-modellen föll ljuset på Buzz Aldrin exakt som det visas i originalbilderna från månlandningen.

Syftet med Nvidias video är givetvis att göra reklam för det nya grafikkortet som sägs vara det första på konsumentmarknaden som kan reflektera allt ljus på ett realistiskt sätt i realtid.

Jan Melin

Mer om: Månlandning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer