Gps-projektil hittar bilar på flykt

2016-04-21 15:39  
Den gps-försedda projektilen avfyras från en panel i polisbilen och skjuts med tryckluft mot en bil där projektilen fastnar. Foto: StarChase

En projektil med inbyggd gps-mottagare skjuts mot en bil där den fastnar vilket gör att polisen kan spåra fordonet.

Polismyndigheten i Milwaukee i USA har skaffat ett nytt hjälpmedel för att spåra misstänkta personer som flyr i sina bilar. Från en liten tryckluftsdriven panel i polisbilens grill skjuts en gps-försedd självhäftande projektil mot en framförvarande bil där den fastnar. Via en terminal i polisbilen kan sedan en flyende bil spåras via en karta, skriver The Journal Sentinel.

Det gör att poliserna kan undvika vilda biljakter i hög fart då de inte behöver ha ögonkontak med bilen för att kunna följa den.

Den nya tekniken som heter Star Chase har hittills använts 55 gånger av polisen i Milwaukee där gps-projektilerna fäste på 27 av de bilar som skulle spåras.

En enhet kostar omkring motsvarande  45 000 kronor men polisen vill inte berätta hur många av deras bilar som utrustats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer